NavMenu

Blagi oporavak industrijske proizvodnje BiH u maju

Izvor: Indikator Petak, 26.06.2020. 08:38
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u maju u poređenju sa aprilom veća je za 2%, dok u odnosu na maj prošle godine bilježi pad za 15,9%, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U prvih pet mjeseci pad industrijske proizvodnje bio je 8,8% u odnosu na isti period godinu ranije.

Industrijska proizvodnja BiH u silaznom je trendu u posljednja tri mjeseca, u aprilu je na godišnjem nivou pad bio istovjetan kao u maju, 15,9%, u martu 9,9%, a u februaru 3,2%.

Najveći pad proizvodnje u maju u odnosu na isti mjesec lani registrovan je u prerađivačkoj industriji i iznosio je 18,5%. U okviru prerađivačke industrije, u proizvodnji baznih metala pad je bio 55%, u proizvodnuji tekstilnih proizvoda 31,8%, u proizvodnji koksa i rafinisanih naftnih proizvoda 31,4%, farmaceutskih proizvoda 23,8%, mašina i opreme 18,1%, dok je pad u proizvodnji prehrambenih proizvoda iznosio 13,9%.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom zabilježen je pad industrijske proizvodnje od 16,4%, dok je rast registrovan u području vađenja ruda i kamena za 2,7%.


Kada je riječ o glavnim industrijskim grupama, proizvodnja energije u maju ove godine u poređenju sa majom lani manja je za 10,7, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 18,9%.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 14,4%, kapitalnih proizvoda za 16,9%, a proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 44,1%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za dvije godine i treća traka preko Romanije - Predstavljen projekat vrijedan 6 mil KM

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo juče je održana prezentacija glavnog projekta "Izgradnje dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M-19 (nova oznaka MI 114), dionica Podromanija–Sumbulovac, prevoj Romanija", koji bi trebalo da znatno olakša funkcionisanje saobraćaja na relaciji Sokolac-Pale, da omogući brži protok vozila i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj, izuzetno frekventnoj, saobraćajnici. Vrijednost projekta je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.