NavMenu

Ljubuški poljoprivrednici dobijaju sabirno-distributivni centar vrijedan milion maraka

Izvor: eKapija Nedjelja, 10.05.2020. 15:49
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: smart.art/shutterstock.com)Ilustracija
Ljubuški poljoprivrednici i njihove kolege u Zapadnoj Hercegovini,dobijaju svoj vrlo važan poslovni objekt.

Riječ je o Sabirno-distribucijskome centru u poslovnoj zoni Zvirići, objektu koji bi trebao donijeti velike i važne novine u radu i poslovanju, prije svega u plasiranju i prodaji poljoprivrednih plodova plodne i rodne ljubuške zemlje u slivu rijeke Trebižat, ali i iz drugih mjesta i prostora zapadne Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Gradnja je počela prošle godine u martu, završena je prva faza, površine 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora. Privode se kraju završni građevinski radovi na uređenu pristupnih prometnih trakova i dvorišta, za pet-šest dana to će biti gotovo i spremno za svečano otvaranje.

Prva faza je posve u funkciji, od 630 m2 prostora je 288 m2 rashladnih komora, što iznosi oko 1.100 m3 hladnog prostora. Uloženo je ukupno oko milijun maraka. Približno polovinu tog novca uložio je Grad Ljubuški, a u preostalom dijelu sudjelovali su Županija Zapadnohercegovačka, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD) i Vlada Republike Hrvatske, koja je dala 500.000 kuna.

- Grad Ljubuški će predati ovaj objekt PZ Plodovi zemlje, koja ima 185 svojih osnivača i plus stotinjak kooperanata koji surađuju sa zadrugom. To je ogroman broj proizvođača, koji mogu u stotinama i tisućama tona imati određenu robu. Kad se ta roba kanalizira, pripremi, pakira u prepoznatljiva pakiranja, uz određenu kontrolu kvalitete koju Zadruga ima i može pružiti, logično je i normalno da će ta roba biti tražena od strane kupaca- objašnjava Davor Vasilj, savjetnik ljubuškog gradonačelnika za poljoprivredu, prenosi posusje.net.

- Ići ćemo postupno, korak po korak, sigurno je da će se odmah jedan dio poljoprivrednih proizvođača uključiti, a drugi će postupno. Ove godine smo u nezgodnom položaju, jer nas je mraz poremetio i ne znamo što ćemo moći ponuditi. Od planiranih 8.000 tona mladoga krumpira, bit će maksimalno 4.000 tona. Toliko smo desetkovani. Već u prodaji ima mladoga krumpira iz plastenika, a sljedeći tjedan će biti i ovoga s njiva što smo uspjeli spasiti. Sabirno-distributivni centar će biti jedan novi poticaj za ljude, da stvorimo svoj proizvod, svoj brend… Krumpir će sam sebe prodati, on je kvalitetan i dobar. Već imamo zainteresiranih kupaca, oni koji su dosad otkupljivali zovu, raspituju se - ističe Dubravko Vukojević, direktor PZ Plodove zemlje iz Ljubuškog.

Svečano otvaranje i predaja objekta PZ Plodovi zemlje, bit će upriličeno sredinom ovog mjeseca, uz prigodni program prilagođen mjerama zaštite od koronavirusa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.