NavMenu

Prvi kozji sladoled u BiH stiže 2020. - Farma Nana Kaas kod Banjaluke planira nabavku nove opreme i izvoz u EU (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 03.12.2019. 13:23
Komentari
Podeli
Svi znamo koliko je sladoled ukusan, kao i da je jedna od omiljenih poslastica kako za djecu, tako i za odrasle. Zamislimo da ovaj omiljeni slatkiš, osim toga što je ukusan, može da ima i zdraviju varijantu. Manji procenat masti, manje pavlake i jaja, a dosta mlijeka i to kozjeg - upravo tako se pravi sladoled na farmi koza Nana Kaas koja se nalazi u malom selu Jelićka, nedaleko od Banjaluke.

Kako su otkrili za eKapiju iz Nana Kaasa, ovaj sladoled naći će se u prodaji od sljedeće sezone.

- Trenutno proizvodimo polutvrdi punomasni sir gaudu i mladi sir italiko koje plasiramo u prodavnice zdrave hrane, restorane, pekare i hotele u Banjaluci i Sarajevu. Imamo i nekoliko novih sireva na zrenju koje testiramo. Takođe imamo jogurt i surutku.

Firma Nana Kaas je osnovana 2013. sa sjedištem u Banjaluci, dok je farma u selu Jelićka koje pripada opštini Prijedor.

- Kapacitet farme je 300 koza, a mi trenutno imamo 124, od čega je 80 na muži. Takođe imamo i 14 jarčeva za rasplod. Rasa je holandska mliječna, a uvezli smo ih 2015. godine iz Holandije - istakao je za eKapiju Dario Lemić iz Nana Kaasa.

Dodaje da s obzirom na to da broj grla konstatno raste, raste i količina mlijeka što će rezultirati i proširenjem paleta proizvoda.

- Stalnom reprodukcijom punimo kapacitete, tako da planiramo da ćemo najdalje za tri godine imati pun kapacitet što će biti dovoljno za našu proizvodnju.

U planu izvoz u EU

Nana Kaas trenutno ima dozvolu za izvoz u Srbiju gdje su do sada izvezli manju količinu proizvoda.

- S obzirom na to da je zainteresovanost velika, potrudićemo se da u narednom periodu nađemo distributere kako bi naši proizvodi bili dostupniji širom Srbije - kaže nam Lemić.

Nana Kaas je i u procesu pribavljanja dozvole za izvoz u EU.

- Već imamo potencijalne partnere za ovo tržište, i nadamo se da ćemo sve dozvole dobiti u toku 2020.

Uskoro nabavka nove opreme

Planovi Nana Kaasa za naredni period fokusirani su na proširenje, ali i zadržavanje kvaliteta proizvoda, te razvijanje mreže tržišta unutar BiH, Srbije i EU.

- Od nove opreme koju planiramo za narednu godinu je nabavka još jednog pasterizatora većeg kapaciteta nego što sada posjedujemo - ističe Lemić.

Dodaje da nemaju problem sa konkurencijom, jer, kako kaže, konzumenti znaju prepoznati kvalitetne, zdrave i domaće proizvode.

S. Šubara

Fotogalerija
Farma koza Nana Kaas
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.