Izvor: eKapija | Srijeda, 28.08.2019.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titovu političku školu u Kumrovcu Kinezi pretvaraju u kongresni centar - Investicija teška 27 mil EUR

(Foto: imovina.gov.hr)
Kinezi su u junu ove godine za 1,9 mil EUR kupili hotel Zagorje, bivšu Političku školu Josip Broz Tito u Kumrovcu, od kojeg žele napraviti hotel sa četiri zvjezdice i kongresni centar.

Kineska kompanija Zhongya Real Estate planira 2020. godine započeti građevinske radove na turističkom projektu u Hrvatskoj vrijednom 200 miliona kuna (oko 27 mil EUR), izjavila je osnivač kompanije Jiang Yu.

- Planiramo izgraditi hotel koji ćemo transformirati u kongresni centar i kombinovati sa objektima zdravstvenog turizma - kazalo je Yu hrvatskom magazinu Lider.

Uskoro početak radova

Ona je rekla da bi građevinski radovi na planiranom hotelu sa četiri zvjezdice mogli početi sljedeće godine nakon što studija o izvodljivosti projekta bude završena do kraja ove godine.

Podsjetimo da je hrvatska Vlada u junu ove godine odobrila prodaju hotela Zagorje Kumrovcu kineskom investitoru za 1,9 mil EUR, prenosi biznisinfo.ba.

Radi se o zgradi na četiri etaže površine gotovo 6.000 kvadratnih metara i 20.000 kvadratnih metara dvorišta koja je služila kao politička škola Saveza komunista Jugoslavije. Objekat koji je dovršen 1981. godine, i koji je imao smještajne kapacitete, nastavne prostore, restoran, bazen i wellness, bio je namijenjen obrazovanju perspektivnih partijskih kadrova. Zgrada je dugo godina izvan upotrebe i nije održavana.

Biće mjesta i za Tita

Lokalne vlasti u Kumrovcu ranije su saopćile da će ova investicija dinamizirati razvoj ovog dijela Hrvatskog zagorja a u ponudi će, najavio je kineski investitor, biti mjesta i za najpoznatiju osobu rođenu u Kumrovcu – Josipa Broza Tita, koji je lično podržao osnivanje političke škole kao centralne obrazovne institucije za kadrove Saveza komunista Jugoslavije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.