NavMenu

Evropska noć muzeja u osam gradova RS

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.05.2019. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: DenisFilm/shutterstock.com)
Evropska noć muzeja, pod zajedničkim sloganom "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", biće održana u ovu subotu, 18. maja u osam gradova Republike Srpske, odnosno u deset različitih muzejskih institucija.

U pitanju su Banjaluka, Trebinje, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Zvornik, Srebrenica i Foča. U svim nabrojanim gradovima po jedan muzej obilježiće Evropsku noć muzeja, osim u Banjaluci, gdje će se manifestaciji po 14. put priključiti Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) i Muzej Republike Srpske, a prvi put dio iste biće i Arhiv Republike Srpske.

U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran", u okviru koje je prezentovano 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade, predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe "Young British Artists" u neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSU RS.

Uz aktuelnu izložbu posjetioci će u ovoj instituciji moći da pogledaju i perfomans "Gorgo" Lale Raščić, jedne od umjetnica zastupljenih na izložbi "Percepcije", a nakon performansa slijedi koncert benda "Maika", te DJ set Maje Bojić, poznatije pod umjetničkim imenom Oridžidži.

- Noć muzeja je za nas izuzetno važan datum. Evropska noć muzeja se već 14. put organizuje u našem muzeju i mi se svake godine trudimo da naše sadržaje upotpunjujemo, da ih učinimo zanimljivijim i da osnovna ideja - da publika što duže boravi u muzeju, zapravo dobro profunkcioniše i da svi posjetioci mogu da osjete koliko je dobro boraviti u muzeju i koliko su muzeji u stvari sve više mjesta veoma dobre zabave - kazala je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

Program Evropske noći muzeja u Muzeju Republike Srpske biće podijeljen u dva dijela. Program od 18 do 20 časova usmjeren je na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola. Ovaj dio programa završiće nastupom "Vrapčića", a nakon 20 časova, do 22.30, publika će vidjeti nastupe učenika Gimnazije, studenata Akademije umjetnosti, plesnih studija i Pozorišta mladih "Dis". Gost večeri je Maja Tatić, a program će završiti zvucima tambure nastupom Gradskog tamburaškog orkestra.


- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izuzetno cijeni nastojanje svih muzejskih ustanova u Republici Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije Evropska noć muzeja, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i UNESCO-a. Na taj način naše ustanove potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja nudeći u Noći muzeja raznovrsne programske sadržaje koji su prilagođeni svim ukusima i svim generacijama - istakla je povodom Evropske noći muzeja Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS.

Arhiv Republike Srpske povodom ove noći prirediće izložbu Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" iz Kragujevca "Bolnica Sotobart: Kragujevac 1915". Izložba će biti svečano otvorena u subotu sa početkom u 19 časova u izložbenom holu Arhiva RS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.