Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.02.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH planira uvesti lijek nivolumab na Listu solidarnosti

Ilustracija (Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Vlada FBiH je, na temelju prijedloga federalnog ministra zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, utvrdila izjašnjenje o inicijativi zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasmine Zubić za uvrštavanje lijeka nivolumab na listu lijekova koje financira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Predloženo je da lista lijekova Fonda solidarnosti za 2019. godinu bude dopunjena lijekom nivolumab po proceduri definiranoj Pravilnikom o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH, u skladu s doktrinarnim pristupom (stručnom podlogom), za pacijente oboljele od metastatskog melanoma BRAF negativne.

U izjašnjenju Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da se lijek nivolumab ne nalazi na važećoj Listi lijekova Federalnog fonda solidarnosti, u skupini citostatika za metastatski melanom.

Poznato je da je Vlada FBiH, na prijedlog federalnog ministra zdravstva, u 2018. godini usvojila Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti i proširila program citostatika s posebnim režimom, uvodeći citostatike i za metastatski melanom.

Lijek nivolumab nije registriran u BiH, niti proizvođač ovog lijeka Bristol Majers ima zastupnika u BiH. Međutim, na Listu lijekova Federalnog fonda solidarnosti mogu biti uvršteni i neregistrovani lijekovi.

Trenutno je u toku revizija ove liste, te će ministar iskoristiti svoje pravo iz čl. 4 Pravilnika za stavljanje, odnosno skidanje lijekova s Liste Fonda solidarnosti uvrštavanje lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet BiH, i na revidiranu listu uvrstiti lijek nivolumab.

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je 2108. godine obezbijedio novac za nabavku nivolumaba za jednu pacijenticu, te se lijek već uvozi putem interventnog uvoza.

Kako je napomenuto, u budžetu FBiH za 2019. godinu je planirano 2,5 mil KM za nabavku lijekova za metastatski melanom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.