Izvor: eKapija | Srijeda, 31.10.2018.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Banjaluci održana radionica o dobrim praksama upravljanja grantovima

Les Dobie, šef odjela za sprečavanje prevara iz Ovlaštenog instituta za javne finansije i računovodstvo iz Londona (CIPFA - The Chartered Institute of Public Finance and Accountancy), u saradnji sa predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske, održao je dvodnevnu radionicu na temu "Dobre prakse u dodjeli i upravljanju grantovima" 30. i 31. oktobra u Banjaluci.

Na radionici je prisustvovalo 15 predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Ministarstva porodice, omladine i sporta, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, kao i Gender centra Republike Srpske, saopštila je agencija Eda iz Banjaluke.

Radionica je organizovana radi pružanja podrške razvoju i provođenju okvira za upravljanje grant sredstvima, kako u procesu dodjele tako i u procesu praćenja i evaluacije. Tokom radionice su predstavljena iskustva i dobre prakse relevantnih institucija Velike Britanije sa naglaskom na proces planiranja i praćenja implementacije grantova koji se finansiraju iz javnih sredstava, uz održavanje transparentnog okvira za upravljanje grantovima i uvođenje mehanizama za sprečavanje zloupotreba.

- Bilo mi je zadovoljstvo što sam bio u prilici da predstavnicima institucija iz Republike Srpske prenesem korisna iskustva i izazove sa kojima se suočavamo u Ujedinjenom Kraljevstvu u pogledu dodjele i upravljanja grantovima. Tokom dana i po, koliko je trajala radionica, imali smo vrlo konstruktivne diskusije i bio sam veoma impresioniran ostvarenim napretkom i pokazanim entuzijazmom da se nastavi sa radom na eliminaciji preostalih izazova. Mi, sa Ovlaštenog instituta za javne finansije i računovodstvo iz Londona, već decenijama podržavamo slične programe obuke u vezi sa širokim spektrom tema iz oblasti upravljanja javnim finansijama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga dobro razumijemo da su za pozitivne promjene i poboljšanja potrebni vrijeme i posvećenost onih koji su nadležni za te poslove. Očigledno je da takva posvećenost u velikoj mjeri postoji kod ministarstava i drugih predstavnika vlasti sa kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem tokom obuke - rekao je Dobie.

Organizovana radionica je jedna od aktivnosti projekta "Podrška vladama Republike Srpske i Federacije BiH u borbi protiv korupcije" koji provodi konzorcijum na čelu sa organizacijom PwC uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva putem UK Aid.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.