NavMenu

Banjalučko preduzeće Eko toplane nema upotrebnu dozvolu

Izvor: Capital Ponedjeljak, 12.02.2018. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: F.Schmidt/shutterstock.com)
Preduzeće Eko toplane Banjaluka, koje je od 1. februara u potpunosti preuzelo grijanje grada, nema upotrebnu dozvolu, a upravo to je razlog kontrole koju je inspekcija u petak (9. februara 2018. godine) počela u ovom preduzeću, saznaje Capital. Kako ovaj portal saznaje građevinski inspektori kontrolišu objekat Eko toplana, ali i 28.000 m2 veliki logistički centar za izradu drvne sječke koji se nalazi u krugu nekadašnjeg Incela.

Informaciju da Eko toplane ne posjeduju upotrebnu dozvolu potvrdili su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, dok su se u Gradskoj upravi pravdali da su Eko toplane još uvijek u probnom radu.

Osim samog objekta Eko toplana, sporan je i logistički centar na prostoru bivšeg Incela na kojem se nalazi postrojenje za izradu drvne sječke koju koristi ova firma, jer nije poznato da li on ima bilo kakvu dozvolu.

- Eko toplane Banjaluka ima ekološku i građevinsku dozvolu, koje su izdate u redovnoj proceduri. Za upotrebnu dozvolu još nije podnesen zahtjev - rekli su Capitalu u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinskrstvo i ekologiju.

Kada je u pitanju objekat u kojem se nalazi postrojenje za izradu drvne sječke u Ministarstvu su naveli da im se niko nije obraćao sa zahtjevom za izdavanje dozvola, ali su naveli mogućnost "da je te dozvole izdalo nadležno odjeljenje gradske uprave, s obzirom na to da se nalazi u Poslovnoj zoni".

U Gradskoj upravi su potvrdili da Eko toplane imaju građevinsku i ekološku dozvolu, ali ne i upotrebnu.

- Što se tiče upotrebne dozvole, trebate imati u vidu da su Eko toplane još u probnom, odnosno testnom režimu i da će upotrebna dozvola biti izdata nakon toga, kako je to, uostalom, i propisano relevatnim propisima - rekli u Gradskoj upravi.


Na pitanje da li logistički centar Eko toplane ima sve potrebne dozvole u Gradskoj upravi su novinare Capitala uputili na drugu adresu.

- Logistički centar u ukupnoj površini od 28.000 m2, koliko je nama poznato, od osnivanja nekadašnjeg Incela korišten je upravo za lager celuoznog drveta, dakle za identičnu namjenu kao što je to danas slučaj. Eko toplane su nam dostavile potpisan ugovor sa preduzećem Poslovna zona Banjaluka, gdje se navodi da će se ta lokacija koristiti kao skladišni prostor za potrebe skladištenje biomase. Za sve dalje i podrobnije informacije možete se obratiti Eko toplanama i Poslovnoj zoni - odgovorili su u Gradskoj upravi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.