NavMenu

Višegradska ćuprija dvije godine nakon rekonstrukcije nema upotrebnu dozvolu - Neimari probili sve rokove

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 11.02.2018. 11:44
Komentari
Podeli

(Foto: Vedrana Džudža)
Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu ni nakon dvije godine od završetka rekonstrukcije nije dobio upotrebnu dozvolu, jer višemjesečno probijanje rokova za uklanjanje nedostataka koči proceduru.

Rekonstrukcija poznate ćuprije na Drini, koja je jedan od tri spomenika iz BiH na listi UNESCO-a, počela je 2013. godine, a radovi vrijedni oko 10 mil KM okončani su u decembru 2015. godine.

Načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević kaže da su građani ogorčeni, jer radnici turske firme Erbu konstantno probijaju rok za uklanjanje 11 nedostataka koji su uočeni odmah nakon što je sanacija okončana. Rok za uklanjanje nedostataka bio je 24. oktobar prošle godine, a dogovoren je nekoliko mjeseci ranije na sastanku svih institucija koje su bile uključene u obnovu ćuprije.

On je istakao da je Turska razvojna agencija TIKA izabrala firmu Erbu za izvođača radova koji će sanirati nedostatke.

- Iako je rok za otklanjanje nedostataka istekao prije više od tri mjeseca radovi na mostu još nisu privedeni kraju, a ovaj kulturno-istorijski spomenik ni dan-danas nema upotrebnu dozvolu. Radnika na ćupriji nema već nekoliko mjeseci - priča Đurević.

On je pojasnio da TIKA i njihova firma iz Turske treba da prijave završetak radova i zatraže tehnički prijem, kako bi se pristupilo izdavanju tehničke dozvole.

Nedostaci na koje su svojevremeno ukazale opštinske vlasti i nadležni za most su upotreba nekvalitetnog kamena u rekonstrukciji, ali i loše urađena rasvjeta koja često ne radi. Prema njegovim riječima, Zavod za zaštitu spomenika BiH nikada nije dao saglasnost za postavljanje kamena koji se sada nalazi na ćupriji, zbog čega je naloženo novo popločavanje. Kao najveći problem koji je istaknut jeste podizanje nivoa rijeke Drine, jer je time smanjena propusna količina vode kroz lukove mosta.

U kancelariji agencije TIKA u Sarajevu su istakli da im je ostalo da otklone još tri nedostataka koji se odnose na fugiranje između ploča, zatim na hitab i česme.

- Što se tiče otklanjanja nedostataka na fugama, Institut u Banjaluci je nakon sprovedenih analiza ustanovio da smjesa maltera koji je ranije korišćen nije adekvatna. Institut je počeo analizu novih uzoraka maltera i nakon što dobijemo pozitivan izvještaj hitno će početi otklanjanje nedostataka - rekli su u agenciji TIKA i dodali da bi radovi trebalo da krenu krajem marta ili početkom aprila, te da će biti završeni za dvije sedmice.

Dodali su da će odmah po završetku otklanjanja nedostataka nakon obavljenog tehničkog prijema biti pokrenut proces za izdavanje upotrebne dozvole.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.