NavMenu

Odbačen zahtjev za blokadu projekta Gacko 2

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 18.03.2008. 09:43
Komentari
Podeli

Sudija Osnovnog suda u Trebinju Smail Begović odbio je juče prijedlog pet investicionih fondova iz RS, koji su zatražili obustavu svih aktivnosti u vezi s izgradnjom drugog bloka termoelektrane u Gacku, dok ne bude riješen spor između Vlade RS i malih akcionara.

Prekid projekta u koji je "Elektroprivreda RS" (ERS) ušla u partnerstvu sa češkom energetskom kompanijom ČEZ fondovi su zatražili na pripremnom ročištu po njihovoj tužbi protiv ERS i RiTE Gacko. Fondovi su se odlučili na tužbu tvrdeći da su potpisivanjem ugovora sa ČEZ-om narušena njihova prava, odnosno, prava malih akcionara, obezvrijeđeni njihovi ulozi u RiTE Gacko i narušeno povjerenje investitora u tržište kapitala u RS. Iza tužbe su do sada stajali "Euroinvestment", "Zepter", "BLB-profit" i "Bors invest fond", a pridružio im se i "VB fond".

Sudija Begović odbio je da daje izjave, a u obrazloženju svoje odluke naveo je da fondovima ne može biti prouzrokovana nenadoknadiva šteta, s obzirom na to da ERS posjeduje imovinu iz koje se mogu namiriti ukoliko dobiju sudski spor.

Advokat fondova Miljkan Pucar izjavio je da će se žaliti na jučerašnju odluku sudije Begovića.

"S obzirom na to da je stav suda da ERS i RiTE Gacko imaju imovinu iz koje fondovi mogu da budu namireni pitamo se kako je to moguće, jer shodno sporazumu ERS sa ČEZ-om, ta imovina ulazi u novu zajedničku firmu "Nove elektrane RS"", kaže Pucar.

Jugoslav Milanović, advokat iz Trebinja koji zastupa ERS, izjavio je da je odluka suda očekivana, jer za drugačiju odluku nije bilo argumenata.

"Smatram da je kompletna tužba prejudicirana, što ćemo pokazati tokom postupka", kazao je Milanović.

Sudija Begović je rekao da je stranama u sporu ostavljen žalbeni rok od osam dana od prijema jučerašnje odluke. U tom roku obje strane mogu da pokrenu žalbeni postupak kod Okružnog suda u Trebinju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.