NavMenu

(1883. – 1971.) Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel: Najznačajnija osoba modnog dizajna u 20. vijeku

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 10.01.2008. 12:29
Komentari
Podeli

Francuska modna kreatorka i pionirka u svijetu mode, Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, rođena 1883. godine u malom mjestu Saumura, umrla je u Parizu 1971. godine, a smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. vijeku.

Nakon rođenja Coco Chanel, njen otac napušta porodicu, pa su djeca prepuštena na brigu rođacima i sirotištu. Međutim, teško djetinjstvo nije omelo ovu veliku ženu da uspije u životu.

Godine 1909. ona otvara prvu prodavnicu za prodaju ženskih šešira, te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava na vrlo prestižnu lokaciju u Parizu.

Iako je bila izuzetno talentovana u većini oblasti kojima se bavila, Coco se najviše pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i po Chanel odijelu, koje se sastoji od suknje do koljena i sakoa. Njen izum je i mala crna haljina koju je posebno popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak; sve zavisi od dodataka.

Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obavezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Nadimak Coco, koji znači ljubimac, dizajnerka je navodno dobila u kafiću "La Rotonde", gdje je pjevala u kabareu, a kada bi publika htjela još, vikali bi "Coco".

Kreatorka je imala niz ljubavnika i prosaca, ali se nikad nije udala. Umjesto toga, pretvorila je pariški hotel "Ritz" u svoj dom, gdje je živjela preko 30 godina. Osim stana iznad butika u Ru Kambon, Koko je imala i vilu "La Pausa" na francuskoj rivijeri.

Coco je portretirana i na filmu i u pozorištu, gdje je napravljen mjuzikl, a glavnu ulogu tumačila je Katharine Hepburn.

Posljednje godine života provela je u Švajcarskoj, opet u hotelu "Ritz", i umire u 88. godini. Tamo je i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova.

Nakon dugih borbi za vodstvo kuće "Chanel", na njeno čelo došao je Karl Lagerfeld.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.