Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 10.01.2008.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(1883. – 1971.) Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel: Najznačajnija osoba modnog dizajna u 20. vijeku

(Foto: b)

Francuska modna kreatorka i pionirka u svijetu mode, Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, rođena 1883. godine u malom mjestu Saumura, umrla je u Parizu 1971. godine, a smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. vijeku.

Nakon rođenja Coco Chanel, njen otac napušta porodicu, pa su djeca prepuštena na brigu rođacima i sirotištu. Međutim, teško djetinjstvo nije omelo ovu veliku ženu da uspije u životu.

Godine 1909. ona otvara prvu prodavnicu za prodaju ženskih šešira, te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava na vrlo prestižnu lokaciju u Parizu.

Iako je bila izuzetno talentovana u većini oblasti kojima se bavila, Coco se najviše pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i po Chanel odijelu, koje se sastoji od suknje do koljena i sakoa. Njen izum je i mala crna haljina koju je posebno popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn. Mala crna haljina može se nositi i po danu, ali i za večernji izlazak; sve zavisi od dodataka.

Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obavezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Nadimak Coco, koji znači ljubimac, dizajnerka je navodno dobila u kafiću "La Rotonde", gdje je pjevala u kabareu, a kada bi publika htjela još, vikali bi "Coco".

Kreatorka je imala niz ljubavnika i prosaca, ali se nikad nije udala. Umjesto toga, pretvorila je pariški hotel "Ritz" u svoj dom, gdje je živjela preko 30 godina. Osim stana iznad butika u Ru Kambon, Koko je imala i vilu "La Pausa" na francuskoj rivijeri.

Coco je portretirana i na filmu i u pozorištu, gdje je napravljen mjuzikl, a glavnu ulogu tumačila je Katharine Hepburn.

Posljednje godine života provela je u Švajcarskoj, opet u hotelu "Ritz", i umire u 88. godini. Tamo je i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova.

Nakon dugih borbi za vodstvo kuće "Chanel", na njeno čelo došao je Karl Lagerfeld.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.