NavMenu

Ovo je jedina zemlja koja ima 10 valuta

Izvor: Radio 021 Srijeda, 02.03.2016. 10:31
Komentari
Podeli

Za većinu ljudi promjena novca u jednoj valuti je zbunjujuća, a zamislite da morate da pratite devet. Ova činjenica teško pada biznismenima u Zimbabveu, koji su prisiljeni da budu u ulozi deviznih trgovaca, nakon što je njihova nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe.

Naime, Zimbabve već nekoliko godina nema nacionalnu valutu, a sve zbog neuspjelog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom.

Vlada ove države odlučila je da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, evro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

- Većina valuta postoji zbog trgovine. Pedeset odsto naše trgovine odvija se s Kinom i Južnom Afrikom, tako da moramo dozvoliti trgovinu u raznim valutama- rekao je za CNN guverner tamošnje banke Džon Mangudaja.

Na ulicama glavnog grada Hararea, većina preferira američki dolar, ali trgovci su primorani da prihvate različite valute. U blizini granice s Južnom Afrikom i Bocvanom popularni su rand, pula i evro. Ipak, popularnost randa je opala nakon što je prošle godine "potonuo" za 30% .


Valutna kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka poverenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.