NavMenu

Studija o čistoći evropskih gradova - Riga i Beč najčistiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.10.2007. 12:39
Komentari
Podeli

Prema aktuelnoj studiji IBAL-a (Irish Business Against Litter) najčistiji evropski gradovi su Riga i Beč. Ovo su pokazali rezultati istraživanja "detektiva za otpad" koji su mjesecima obilazili evropske gradove i kontrolisali njihove sisteme za sakupljanje i odlaganje otpada.

Glavni grad Latvije se pokazao najčistijim, a ono što je ovaj grad izdvojilo među ostalima su "čistoća i najskrivenijih kutaka u gradu, čistoća predgrađa i okoline grada".

Beč je rangiran na drugo mjesto. IBAL je posebno nagradio uvođenje takozvanih "waste watchersa" u gradu koji kažnjavaju "ekološke prestupnike" novčanim kaznama od 36 do 2.000 EUR. Zapošljavanje 200 novih radnika na odvozu smeća i 1.000 novih kanti za otpatke također su doprinijeli dobroj poziciji Beča.

Irski IBAL od 1994. godine istražuje situaciju s otpadom u Irskoj i redovno objavljuju liste najčistijih opština. Na ovaj način su željeli doprinijeti većoj ekološkoj svijesti građana. Samo u Irskoj je količina otpada na javnom prostoru u posljednjih deset godina smanjena za 40 %.

Nakon Beča, na listi najčistijih evropskih gradova slijede Strazbur, Keln, Barselona, Kopenhagen, Cirih, Stokholm, Amsterdam i Dablin.

Compress Sarajevo / eKapija

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.