NavMenu

Ekonomiju staviti ispred politike - Za privlačenje stranih investitora, nužan i razvoj domaće proizvodnje

Izvor: biznis.ba Nedjelja, 11.10.2015. 19:50
Komentari
Podeli

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri finansija, privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kulture i sporta KS Jasmin Halebić, Muharem Šabić, Čedomir Lukić i Samer Rešidat primili su u petak (9. oktobra) delegaciju privrednika iz Zaljevskih zemalja koju je predvodio Abdulrahim Naqi, generalni sekretar Federacije privrednih komora ovih zemalja, koji je istakao kako Kanton Sarajevo ima ogromne potencijale u koje strani investitori mogu ulagati, ali se za njih treba stvoriti i povoljan ambijent.

- Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina raspolažu brojnim prirodnim bogatstvima, tu prije svega mislim na rude, minerale i šume, što znači da imate odličan teren za investitore, ali morate napraviti sistem koji će podržati i pomoći razvoj najprije vaše domaće proizvodnje, a tako ćete otvoriti i vrata stranim ulagačima - istakao je Naqi, te dodao kako su oni raspoloženi da pomognu u kreiranju zajedničkih projekata kojima će se potaći razvoj BiH općenito.

- Mi vam možemo dati podršku u razvoju svih biznisa, od poljoprivrednih, sportskih do turističkih, jer mislim da možete imati puno brži privredni rast, ukoliko svi stavite ekonomiju ispred politike - rekao je Naqi i još jednom potcrtao da se što prije mora stvoriti okruženje koje će pomoći razvoju privatnog sektora.

Premijer KS-a Konaković je kazao kako vjeruje da je upravo sad došlo pravo vrijeme za investiranje, jer ima jako puno neiskorištenih potencijala i smatra da je budućnost u privatnom, a ne u državnom kapitalu.

- Ova vlada nastoji kreirati i stvoriti ambijent u kojem će biti više prostora za ulaganja, a trenutno imamo četiri sektora u kojima bilježimo rast i to u turizmu, obrazovanju, IT sektoru i drvno - metalskoj industriji - pojasnio je Konaković.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Po njegovim riječima, za petnaest dana će se pred zastupnicima u Skupštini KS-a naći Zakon o turizmu, koji će konačno urediti ovu oblast, a planirana je i reorganizacija Turističke zajednice.

- Ove godine je bilo tri puta više turista nego u vrijeme Zimskih olimpijskih igara '84, što jasno ukazuje koliko je turizam kao oblast značajan za razvoj kantona - naveo je premijer KS-a i dodao da kada je riječ o obrazovanju u Sarajevu "pored našeg univerziteta, kao jedne vrlo bitne ustanove, imamo i nekoliko privatnih među kojima i dva koja su iz Turske, na kojima studira nekoliko hiljada studenata koji dolaze iz ove države, što opet otvara mogućnost i razvoju univerzitetskog turizma".

Konaković je kazao da ima plan da sa zemljama iz regije od Slovenije do Srbije omogući studiranje oko 100.000 stranih studenata, jer se u praksi pokazalo da su međunarodni univerziteti vrlo profitabilni.

- U IT-u sektoru, i u drvno-metalskoj industriji također ima prostora za napredak. Svjesni smo značaja razvoja informacionih tehnologija zbog čega nastojima da djeci od samih početaka školovanja kao obavezan predmet uvedemo informatiku - rekao je premijer KS-a.

Ministar Šabić je upoznao goste da se na veb stranici Ministarstva privrede može odnedavno naći i vodič za investiranje.

- Zakon o poticaju razvoja male privrede usvojen je prije nekoliko mjeseci, a pod hitno se moraju početi primjenjivati zakoni o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama - kazao je Šabić.

Prijedlog je dao i ministar Halebić koji je naveo kako je Kanton Sarajevo u procesu izrade Strategije razvoja do 2020. godine, i planira izraditi zbirni materijal u kojem bi bio sadržan spisak projekata pogodnih za investiranje.

Na kraju sastanka gosti su pozvali premijera i ministre u Vladi Kantona Sarajevo da dođu i obiđu njihove zemlje i da ih na licu mjesta upoznaju s razvojnim projektima na kojima oni u svojim regijama rade, saopćeno je iz Press službe KS-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.