NavMenu

BiH ima mali dug, ali ga teško vraća

Izvor: Capital Četvrtak, 13.08.2015. 08:36
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Javni dug BiH iznosi 4,27 mlrd USD i među najmanjim je od zemalja bivše Jugoslavije, dok je ispod BiH jedino crnogorski javni dug, pokazuju podaci koje je u objedinjenoj publikaciji objavio portal "Visual Capitalist", a koji se bavi vizuelnim prikazima poslovnih sadržaja, koristeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, ekonomski analitičari smatraju da i pored toga što je javni dug BiH među najmanjim u regionu, on i takav nije povoljan, jer su, s obzirom na stanje ekonomije, prisutni problemi u njegovom servisiranju.

U najnovijoj studiji ovaj portal je na grafičkoj "piti" razlomio na pojedine zemlje ukupan svjetski dug koji su kreirale sve svjetske ekonomije i koji iznosi 59,7 biliona USD, a prema podacima zvaničnih institucija (MMF) o zaduženosti.

Tako je najveći dužnik među zemljama regiona Hrvatska, i njen dug iznosi oko 59,9 mlrd USD, a zatim slijedi Slovenija, čiji je javni dug dostigao 45,96 mlrd USD. Potom slijedi javni dug Srbije od 29,25, zatim Makedonije 6,02 mlrd USD, BiH 4,27, dok je najmanji javni dug Crne Gore, koji iznosi oko 1,8 mlrd USD. Inače, računica pokazuje da je udio javnog duga BiH u ukupnom svjetskom dugu svega 0,001%.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS – SWOT, rekao je da javni dug može biti i visok, ali da nema problema u njegovom vraćanju, što je potpuno normalna stvar.

- Primjera radi, SAD i Njemačka imaju ogroman javni dug, ali nemaju problem u vraćanju tog duga. Ako gledamo nominalno, javni dug BiH nije velik, ali problem je u velikom omjeru odnosa javnog duga BiH i bruto domaćeg proizvoda (BDP) - rekao je Duduković i napomenuo da u ovom slučaju treba posmatrati odnos javnog duga i BDP, jer se iz BDP vraća taj javni dug.

Prema njegovim riječima, sam po sebi javni dug nije nekakvo mjerilo da li je zemlja u problemu ili nije u problemu.

- Ako posmatramo samo BiH ili RS, imajući u vidu našu ekonomiju i snagu, bez obzira na to što je taj dug među najmanjim u regionu, on nije povoljan za BiH, odnosno RS, jer dolazi do problema u servisiranju tog javnog duga - rekao je Duduković.

On je naveo da Slovenija i Hrvatska imaju višestruko veći javni dug i kada se to uporedi sa BiH, reklo bi se da smo u boljoj poziciji. Međutim, istakao je da su Slovenija i Hrvatska tim javnim dugom uspjeli da razviju svoju inftrastrukturu, ekonomiju i onda na taj način mogu i da vraćaju javni dug.


Prema Dudukovićevim riječima, javni dug BiH nominalno nije visok, ali ako posmatramo ostale parametre, onda je on već u zoni koja baš i nije prihvatljiva za BiH.

Inače, studija je pokazala da gotovo trećinu svjetskog duga (29,1%) drže SAD, čiji je proizvodni doprinos svjetskoj ekonomiji prilično niži od duga – 23,3%.

Jedna od najzaduženijih ekonomija je Japan s trostruko većim udjelom u dugu (19,99%) od onoga koji ima u proizvodnji (6,18%). Japan drži petinu globalnog duga, a među 15 najzaduženijih država sedam je evropskih. Na Stari kontinent odnosi se više od četvrtine (26%) svjetskog duga.

U taj izračun nije uključena Rusija, koja je jedna od najmanje zaduženih zemalja svijeta s udjelom od 0,49%, posebno imajući na umu snagu njihove proizvodnje.

Slična je situacija s Kinom, drugom svjetskom ekonomijom, koja drži 13,9% svjetske proizvodnje i samo 6,25% duga. SAD, Evropa i Japan zajedno su zaslužni za tri četvrtine javnog duga.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.