NavMenu

Odbijen prijedlog grba Banja Luke

Izvor: Glas Srpske Petak, 24.07.2015. 08:46
Komentari
Podeli
Banja LukaBanja Luka
Odbornici Skupštine Grada Banja Luka juče su jednoglasno odbili Prijedlog izmjena Statuta grada, odnosno novog grba i zastave. To znači da aktuelni grb Banja Luke ni nakon dvije godine od odluke Ustavnog suda RS nije izmijenjen.

Na sjednici su opozicioni odbornici predložili da se raspiše novi javni poziv za izbor grba, kao i za izbor nove komisije koja bi radila na tom pitanju.

Zamjenik gradonačelnika Banja Luke Jasna Brkić rekla je da bi se trebalo prvo definisati koji su to simboli koji su prihvatljivi za sve te da je predlagano i da se održi javna rasprava o grbu i da svoju riječ da i stručna javnost, ali i političari.

- Pitanje grba je veoma značajno, što je potvrdilo i današnje izlaganje odbornika. U mandatu gradonačelnika je da imenuje komisiju i ovdje je bilo prijedloga kako da se nova procedura sprovede. U svakom slučaju, grb treba biti nešto u čemu će sve svi građani prepoznati - rekla je Brkić.

Podsjećanja radi, odbornici gradskog parlamenta usvojili su 3. aprila Nacrt odluke o izmjenama Statuta Grada Banja Luka koja se odnosi na izmjenu simbola grada - grba i zastave, ali većina njih nije bila zadovoljna predloženim rješenjima.


Ustavni sud RS je proglasio još u februaru 2013. grb Banja Luke neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Gradska uprava je u 2014. putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba grada Banja Luke.

Posljednje predloženo rješenje novog grba, međutim, nije naišlo na široku podršku političara i građana, koji ističu da ne asocira na obilježja Banja Luke.

Autori posljednjeg idejnog rješenja grba Banj Luke bili su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.