NavMenu

Hrvatska i Srbija u bici za EPCG

Izvor: Tanjug Utorak, 28.04.2015. 16:04
Komentari
Podeli
Hrvatska elektroprivreda (HEP) je krenula u regionalizaciju poslovanja, a na tom putu naići će na "Elektroprivredu Srbije" koja, ako je suditi po riječima premijera Aleksandra Vučića, takođe planira ozbiljan "pohod" na susjedne zemlje, piše danas zagrebački Večernji list.

Koplja bi mogla da se lome na "Elektroprivredi Crne Gore", za koju su zainteresovane obje velike regionalne kompanije.

List podsjeća da je još u septembru najavio mogućnost ulaska HEP-a u vlasničku strukturu "Elektroprivrede Crne Gore" i da aranžman uključuje i dogovor o ulaganju u termoelektranu "Pljevlja II".

Na projektu Pljevlja radili su i hrvatski konsultanti, a riječ je o strateškom projektu vlade Mila Đukanovića.

Dobro upućeni izvori kažu da je HEP zainteresovan za širenje poslovanja na Crnu Goru, ali da je konačan dogovor još na dugom štapu.

- Nismo još ušli ni u ozbiljne pregovore, ali interes mogu da potvrdim. Prije same akvizicije još puno toga mora da se dogodi na domaćem tržištu - rekao je za "Večernji" izvor iz hrvatske vlade.

Pod "puno toga" misli se najprije na inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HEP-a hrvatskim građanima kojom bi se prikupio kapital za jače aktivnosti. Procedura za IPO još nije počela, ne zna se ni koliko bi dionica trebalo da se prodaje, kao ni koliko bi novca HEP prikupio.

I dok se o HEP-ovim potezima razgovara tek nezvaničnim kanalima, srpski premijer Vučić javno je obznanio planove "Elektroprivrede Srbije", naveo je list.

- Ne želimo da privatizujemo EPS, već da proširimo svoj uticaj. Razgovaramo s Republikom Srpskom i Crnom Gorom - izjavio je Vučić, i dodao da je u toku izrada analize koja će pokazati profitabilnost tog poteza, ali da nije sporno da bi preuzimanje dvaju tržišta značilo puno za jačanje srpske privrede, navodi "Večernji".

Crnogorci vjerovatno zadovoljno trljaju ruke, jer dva takmaca povećavaju cijenu firme koja je vlasnički podeljena između države i strateškog partnera, italijanskog A2A, koji drži 41,74% udjela i navodno je zainteresovan da izađe iz partnerstva.

Na crnogorskoj berzi dionica "Elektroprivrede" u petak je postizala cijenu od 3,5 EUR, što znači da bi dionički paket bez premije koštao oko 190 mil EUR. HEP bi, dakle, već i sa dobiti ostvarenom u devet mjeseci 2014. mogao da finansira transakciju, s obzirom na to da su zaradili gotovo dvije milijarde kuna (262,9 mil EUR).


List zaključuje da na mogućnost prodaje dionica sugeriše i napetost u pogledu ulaganja u "Pljevlja II", na koje su Italijani jedva pristali.

Osim crnogorske akvizicije, HEP ozbiljno proučava i mogućnost ulaganja u hidroelektrane u BiH, kao i nekoliko firmi s područja Srbije, Slovenije i BiH, s kojima bi ušao na tržište distribucije.

- HEP mora da postane najjača regionalna energetska kompanija, tako da nikada ne dođe u situaciju u kakvoj se našla Ina, pa da mora da traži spas od strateškog partnera. Želim da HEP bude u poziciji da kupuje firme u regiji i eventualno nudi partnerstva - izjavio je ministar privrede Ivan Vrdoljak nedavno u intervjuu za "Večernji".

Povodom planova regionalizacije, u HEP-u zasad ne žele da otkrivaju detalje, osim da analiziraju i mogućnost širenja, naveo je list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.