NavMenu

Zloupotrebe osiguranja na kruzerima - laž ili istina?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 22.12.2014. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Velike brodske kompanije koje imaju prekookeanske kruzere nedavno su suspendovale direktno zapošljavanje osoblja iz zemalja našeg regiona. Takva odluka je uslijedila poslije mahinacija i naplata osiguranja od lažnih povreda.

Srbija nema more, ali broj mladih zemlje koji rade na kruzerima višestruko prevazilazi mnoge zemlje koje imaju izlazak na more.

Zanimanje na brodu, posebno u velnes centrima, dobro je plaćeno. Uz plaćen smještaj i hranu, čistač mejsečno zarađuje 500 USD, kuvar od 800 do 1.200. Ako radite u kozmetičkim salonima, možete da zaradite i do 2.000 USD, dok brodski oficiri mogu da računaju na dvije do pet hiljada dolara.

U firmi "Steiner", koja obučava ljude za taj posao, tvrde da su zloupotrebe sistema uobičajene i da se u tom slučaju privremeno suspenduje prijem iz ma koje zemlje, javlja RTS.

- Dovoljno je da pojedinac, Srbin, ili Kanađanin, ili Hrvat, zloupotrebi sistem, pa da brodske kompanije stave privremenu zabranu za regrutovanje konkretno tih nacija. Dakle, mi garantujemo za svoje radnike i mi smo ti koji nude to osiguranje i sa kojima potpisuju ugovor, nemaju veze sa tim brodskim kompanijama. Iz tih razloga nismo imali slučaj zloupotrebe osiguranja do te mere da je došlo do zabrane - objašnjava Danica Šćepović iz kompanije "Steiner".


Po okeanima i morima kruži oko 2.000 kruzera. Polovina angažovanih iz Srbije ostane da živi i radi u inostranstvu, a mnogi stečeno iskustvo na brodu iskoriste za pokretanje sopstvenog biznisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za dvije godine i treća traka preko Romanije - Predstavljen projekat vrijedan 6 mil KM

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo juče je održana prezentacija glavnog projekta "Izgradnje dodatne trake za spora vozila na magistralnom putu M-19 (nova oznaka MI 114), dionica Podromanija–Sumbulovac, prevoj Romanija", koji bi trebalo da znatno olakša funkcionisanje saobraćaja na relaciji Sokolac-Pale, da omogući brži protok vozila i poboljša bezbjednost saobraćaja na ovoj, izuzetno frekventnoj, saobraćajnici. Vrijednost projekta je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.