NavMenu

Raspisan poziv za dodjelu grantova za unapređenje energetske efikasnosti u MSP

Izvor: eKapija Utorak, 26.09.2023. 12:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
UNDP u BiH je raspisao javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima (MSP) u BiH za provedbu mjera energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji se sprovodi u okviru projekta GED.

Projekt GED (Zeleni ekonomski razvoj) doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom /energetskog menadžmenta na svim nivoima vlasti u BiH, sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energijske efikasnosti javnih objekata i sistema javne rasvjete, te reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda. Projekat obuhvata i aktivnosti vezane za obnovljive izvore energije.

GED projekat je razvio studiju o korištenju novih troškovno optimalnih tehnologija u malim i srednjim preduzećima u BiH koja ima za cilj osigurati dokument koji će pružiti dovoljno pouzdane informacije i ulazne podatke potrebne za stvaranje dugoročnih politika i finansijskih mehanizama za pružanje finansijske podrške MSP za poboljšanje energijske efikasnosti (EE) njihovih poslovnih procesa i aktivnosti. Studija daje preporuke za donošenje mjera i politika, kao i unapređenje zakonske legislative kako na državnom tako i ostalim nivoima vlasti. Naredni korak je pružanje podrške razvoju u vidu finansijske pomoći MSP.

Svrha provedbe ovog javnog poziva je pružanje podrške za najmanje 14 MSP kroz iskorištavanje potencijala energijske efikasnosti i tehnologija obnovljivih izvora energije, za 7 MSP za provođenje detaljnih energijskih audita i 2 MSP za uvođenje sistema upravljanja energijom.


Projekat GED će za sufinansiranje odabrati prihvatljive mjere za podršku u iznosima:


1. Obnovljivi izvori energije, industrijska/procesna energijska efikasnost, energijska efikasnost objekta, će se subvencionirati iznosom do 10 % od ukupne investicije kroz subvencioniranje kamate kredita ili do maksimalno 40.000 KM – najmanje 14 malih i srednjih preduzeća;
2. Podrška uvođenju sistema upravljanja energijom EN ISO 50001 / EN 16001, će se subvencionirati iznosom do 70% od iznosa ukupnih troškova uvođenja sistema upravljanja energijom – najmanje 2 mala i srednja preduzeća;
3. Izrada energijskog audita će se subvencionirati u cijelosti do maksimalnog iznosa od 10.000 KM – za 7 malih i srednjih preduzeća.

Prijave se mogu podnijeti do 23. oktobra 2023. godine do 17:00 sati. Detalji se mogu vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.