Izvor: eKapija | Utorak, 18.08.2020.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova podrška MSP sektoru u BiH - Raiffeisen banka i EIB zaključili ugovor o garantnom aranžmanu

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Raiffeisen banci definisala je saradnju sa Evropskim investicionim fondom (EIF) u cilju da obezbijedi garantni ugovor za pokriće kreditne izloženosti prema SME (mala i srednja preduzeća) klijentima pogođenim pandemijom covid-19 i to za trajni obrtni kapital do 36 mjeseci. Pojedinačni iznos izloženosti je maksimalno 150.000 EUR.

- Male i srednje kompanije su ozbiljno pogođene pandemijom koronavirusa. Preduzeli smo mjere u najkraćem roku kako bi što prije osigurali likvidnost. Zahvaljujući ovoj brzoj akciji, mjere za covid-19 u okviru COSME garancija za zajmove već su dostupne u preko 20 evropskih zemalja. Potpisivanjem današnjeg ugovora i kompanije u BiH moći će pristupiti pomoći EU za oporavak - istakao je Thierry Breton, evropski komesar za interno tržište.

- Danas smo plasirali novi izvor obrtnog kapitala za male i srednje kompanije u BiH kako bismo ih podržali u očuvanju likvidnosti, poslovanja i radnih mjesta. Ovo je prva transakcija u BiH u okviru COSME garancijskog instrumenta za zajmove za oporavak od covid-19, kao potvrda naše podrške Bosni i Hercegovini radi bržeg oporavka od pandemije. Izgradnjom otpornijeg privatnog sektora potiču se ekonomska stabilnost i rast, što je ključno za cjelokupni oporavak zemlje - izjavio je Alain Godard, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda.

Evropski investicioni fond, dio EIB Grupe, specijaliziran je u pružanju usluga vezanih za rizično finansiranje malih i srednjih kompanija. Razvijajući ponudu ciljanih finansijskih proizvoda za posrednike, EIF malim i srednjim kompanijama poboljšava pristup finansijskim sredstvima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.