NavMenu

Nova podrška MSP sektoru u BiH - Raiffeisen banka i EIB zaključili ugovor o garantnom aranžmanu

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2020. 13:56
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Raiffeisen banci definisala je saradnju sa Evropskim investicionim fondom (EIF) u cilju da obezbijedi garantni ugovor za pokriće kreditne izloženosti prema SME (mala i srednja preduzeća) klijentima pogođenim pandemijom covid-19 i to za trajni obrtni kapital do 36 mjeseci. Pojedinačni iznos izloženosti je maksimalno 150.000 EUR.

- Male i srednje kompanije su ozbiljno pogođene pandemijom koronavirusa. Preduzeli smo mjere u najkraćem roku kako bi što prije osigurali likvidnost. Zahvaljujući ovoj brzoj akciji, mjere za covid-19 u okviru COSME garancija za zajmove već su dostupne u preko 20 evropskih zemalja. Potpisivanjem današnjeg ugovora i kompanije u BiH moći će pristupiti pomoći EU za oporavak - istakao je Thierry Breton, evropski komesar za interno tržište.

- Danas smo plasirali novi izvor obrtnog kapitala za male i srednje kompanije u BiH kako bismo ih podržali u očuvanju likvidnosti, poslovanja i radnih mjesta. Ovo je prva transakcija u BiH u okviru COSME garancijskog instrumenta za zajmove za oporavak od covid-19, kao potvrda naše podrške Bosni i Hercegovini radi bržeg oporavka od pandemije. Izgradnjom otpornijeg privatnog sektora potiču se ekonomska stabilnost i rast, što je ključno za cjelokupni oporavak zemlje - izjavio je Alain Godard, izvršni direktor Evropskog investicionog fonda.


Evropski investicioni fond, dio EIB Grupe, specijaliziran je u pružanju usluga vezanih za rizično finansiranje malih i srednjih kompanija. Razvijajući ponudu ciljanih finansijskih proizvoda za posrednike, EIF malim i srednjim kompanijama poboljšava pristup finansijskim sredstvima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.