NavMenu

Saudijska Arabija ima ogroman rudarski potencijal koji planira da iskoristi

Izvor: BIZLife Petak, 12.01.2024. 07:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock)Ilustracija
Saudijska Arabija je pripremila 182 mil USD podsticaja za istraživanje minerala, rekao je visoki vladin zvaničnik, u sklopu nastojanja da smanji zavisnost od nafte.

Saudijska Arabija nastoji da proširi rudarski sektor i iskoristiti ogromne zalihe fosfata, zlata, bakra i boksita.

- Program podsticaja smanjiće rizik ulaganja u naša istraživanja i trasirati put novim sirovinama, projektima i malim rudarskim kompanijama - rekao je ministar industrije i mineralnih resursa Bandar Alkorajef na forumu "Future Minerals".

Glavnu ulogu u razvoju rudarstva trebalo bi da odigra vodeća rudarska kompanija Ma'aden, u 67-procentnom vlasništvu državnog stabilizacijskog fonda, koja ulaže i u imovinu u inostranstvu.

Očekuje se da će na skupu u Rijadu biti sklopljeni poslovi vrijedni 75 milijardi rijala (20 mlrd USD), dodao je ministar, najavljujući peti i šesti krug dodjele koncesija za 33 istraživačka mjesta u ovoj godini.

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, planira da do kraja decenije restrukturira privredu i smanji zavisnost od prihoda od ugljovodonika kroz podršku turizmu, industriji i rudarstva.

Rijad je gotovo udvostručio procjenu vrijednosti neiskorišćenih mineralnih resursa, na 2,5 biliona dolara. Ministar napominje da se nova procjena zasniva na 30% istraženog područja u regiji uz Crveno more.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

M:tel isplaćuje 33 mil KM akcionarima

Kompanija M:tel planira svojim akcionarima isplatiti nepuna 33 mil KM dividende po osnovu dobiti iz prošle godine. Da bi se to realizovalo, potrebna da saglasnost skupštine akcionara koja je zakazana za 19. juni. Ukoliko Skupština da zeleno svjetlo, isplata će početi mjesec dana kasnije, odnosno 19. jula. - Dividenda se raspoređuje srazmjerno na sve akcije društva, a po principu svakoj akciji isti nominalni iznos od 0,06706438 KM - navodi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.