NavMenu

Panonski timijan daje prinos do 3,5 tone po hektaru - Kako ga uzgajati na pravi način?

Izvor: Plodna zemlja Nedjelja, 14.01.2024. 09:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/photosforyou)Ilustracija
Panonski timijan (Thymus pannonicus All.) je višegodišnja zeljasta vrsta koja pripada familiji usnatica (Lamiaceae). Latinski naziv roda potiče od grčke riječi thymos - snaga, hrabrost, dok je naziv vrste dat prema njegovom porijeklu pannonicus - panonski.

U službenoj upotrebi koristi se osušeni nadzemni dio biljke u cvijetu (Thymi pannonici herba).

Veliki doprinos ove doskoro samonikle vrste, postignut je realizacijom projekta pod nazivom "Morfološka, hemijska, farmakološka i agronomska karakterizacija panonskog timijana (Thymus pannonicus All., Lamiaceae), sa ciljem njegove održive proizvodnje u intezivnom sistemu ratarenja". Ovdje je, između ostalih rezultata, realizovano tehničko rješenje pod nazivom: "Biljni čaj na bazi herbe citralnog hemotipa panonskog timijana (Thymus pannonicus All., Lamiaceae)". Takođe, realizacijom inovacionog vaučera "Implementacija nove tehnologije gajenja samonikle vrste panonski timijan (Thymus pannonicus All.)" dobijeno je tehničko rješenje "Vegetativno razmnožavanje panonskog timijana (Thymus pannonicus All.) uz primjenu fitohormona".


Za šta se koristi?

Inače, karakterističan miris limuna osušenog nadzemnog dijela citralnog hemotipa, potiče od etarskog ulja koje sadrži veliki procenat citrala. Ono ispoljava izuzetnu inhibitornu aktivnost prema Escherichia coli i Helicobacter pylori, što ovu biljnu vrstu svrstava u veoma interesantne biljne vrste koje se primjenjuju u pomoćnoj terapiji i/ili prevenciji urinarnih infekcija i gastritisa. Panonski timijan takođe se može koristi u ublažavanju oboljenja disajnih i urinarnih puteva, takođe i kao sredstvo za olakšanje iskašljavanja, kao i u slučajevima nekih oboljenja organa za varenje.


Kako izgleda?

Panonski timijan je višegodišnja biljna vrsta sa plitkim korijenom i odrvenelim stabljikama koje donjim dijelom leže na zemlji, a srednjim i gornjim dijelom se izdižu. Cvjetne grane su manje-više uspravne, a sterilni izdanci uspravni. Cijeli izdanak je gusto prekriven dlakama. Cvjetne grane pokrivene dugačkim stršećim dlakama. Listovi su izduženo ili linearno lancetasti, sa razvijenom lisnom drškom, sa utisnutim žlijezdama, na licu gusto pokriveni manje-više stršećim dugačkim dlakama. Pored tkz. "dlakavih" formi postoje tkz. "glatke" forme izdanaka, koje su rjeđe u prirodi.


Cvjetanje maj - juni

Pojedine populacije sa Vršačkih planina mirišu na limun, zbog prisustva citrala u sastavu etarskog ulja. Karakterističan miris limuna se može osjetiti kako kod svežeg, tako i kod osušenog nadzemnog dijela citralnog hemotipa. Cvast je klasoliko izdužena, rjeđe loptasta, skraćena. U našim agroekološkim uslovima panonski timijan cvijeta u periodu maj - jun.


Gdje najbolje uspeva - koje zemljište, padavine i nadmorska visina?

Područje, Vojvodine u širem smislu Panonske nizije odgovara gajenju ove biljne vrste. Svojim morfološkim biohemijskim osobinama dobro podnosi kako jake, tako i blage zime. To je biljka koja voli osunčanost. Najbolje uspijeva u oblastima sa godišnjom sumom padavina 600 - 700 mm i srednjom godišnjom temperaturom od 8°C do 11°C. Dobro se adaptira na srednje teškim i teškim tipovima zemljišta, neutralne do slabo kisele reakcije.

Kao višegodišnja vrsta, panonski timijan se ne uvodi u klasični plodored. Na istom zemljištu ostaje 10 pa i više godina. Novi zasad panonskog timijana može se zasnivati na zemljištu na kome je gajena neka od biljnih vrsta, nakon koje je potencijal zakorovljenosti minimalan. Najbolji predusevi su mu đubrene okopavine. Zbog svoje dobre kompetitivnosti panonski timijan zagušuje korove, te se vrlo mali broj njih u kasnijim godinama javlja. Preporučena je obrada i priprema i ishrana zemljišta kao i za ostale višegodišnje ljekovite vrste.


Izbor reznica - šta je potrebno znati?

Panonski timijan se razmnožava dijeljenjem starijih bokora i ožiljavanjem reznica. Ožiljavanje reznica je "brži" i efikasniji način razmnožavanja. Prilikom izbora reznica, treba birati jedre i zdrave dužine 10-15 cm. Momenat odnosno termin ožiljavanja može biti u martu, maju ili julu (ukoliko u ovom terminu ima dovoljno jedrih i zdravih reznica). Odsječene reznice se ožiljavaju u plastičnim kontejnerima. U kontejnere se reznice stavljaju do dna rupa (ćelija) a na pijesku reznice se stavljaju na ožiljavanje je 4-5 cm, na međuredno rastojanje 10-15 cm, a rastojanje u redu 2-3 cm.

Prema iskustvu, dobre rezultate i veći procenat ožiljenosti postigla je primjena nekog od dostupnih fitohormona. Nakon dva mjeseca, ožiljene biljke su spremne za sadnju, koja se izvodi na rastojanju 50 x 30 cm. Sadnja na stalno mjesto se obavlja krajem oktobra ili početkom novembra, što zavisi od predusjeva i klimatskih karakteristika u toku jeseni.


Njega usjeva panonskog timijana i kosidba

Njega usjeva panonskog timijana obuhvata okopavanje sa plijevljenjem, međuredno kultiviranje, prihranjivanje, navodnjavanje i eventualno popunjavanje praznih mjesta. Kosidba nadzemnog dijela se obavlja u fazi cvjetanja, jer tada panonski timijan ima najveći sadržaj etarskog ulja. Na malim parcelama ona se može obaviti vinogradarskim ili makazama za orezivanje, srpom ili kosom. Na većim površinama kosidba se može obaviti kosačicama, na visini 7 – 10 cm iznad zemlje.

Nakon kosidbe, pokošena masa se dovozi do promajnog mjesta i raširi na nekom debljem najlonu i potom se osušena ubacuje u slamarice. Ipak, sušenje se uglavnom obavlja vještački u termičkim sušarama, gdje temperatura sušenja ne bi trebalo da prelazi 40°C. Za kilogram suve herbe potrebno je 2,5 - 4 kg svježe biljne mase. U prvoj godini nije preporučljivo kositi zasad, prije svega zbog nedovoljno dobro ukorijenjenih biljaka. Ukoliko se to radi treba biti obazriv prilikom kosidbe.


Prinos 2,5 tone do 3,5 tone po hektaru

U punom rodu može se očekivati prinos od 2,5 do 3,5 t/ha herbe panonskog timijana. Naravno to zavisi od većeg broja faktora: tip zemljišta, primijenjene agrotehničke mjere, godina starosti zasada, agroekološki uslovi godine i sl. Osušena herba panonskog timijana pakuje se u papirne vreće od višeslojne hartije ili jutane vreće. Ukoliko se radi o većim količinama, droga se pakuje u slamarice.


Autor: Dr Vladimir Filipović, viši naučni saradnik, Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić i Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika, Beograd
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.