NavMenu

Mostar: Veliko zanimanje za zakup poslovnih prostora

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 17.11.2011. 09:38
Komentari
Podeli

U tijeku je javni natječaj za davanje u zakup poslovnih prostorija u vlasništvu Grada Mostara, a isti će biti otvoren do 24. studenog.

Prema riječima Zvonka Stanića, šefa Službe za nekretnine u gradskom Odjelu za financije, već vlada veliko zanimanje za poslovne prostore, a tko će biti novi zakupci i po kojoj cijeni će isti biti iznajmljeni, znat će se uskoro.

Pravo sudjelovanja na javnom natječaju imaju pravne i fizičke osobe koje nemaju nikakvih financijskih obveza po bilo kojoj osnovi prema Gradu Mostaru u trenutku podnošenja prijave. Naime, riječ je o 16 prostora koji su ponuđeni za licitaciju, a nalaze se u samom središtu grada. Ponuda treba sadržavati iznos ponuđene zakupnine po m2 s tim da ne može biti manja od početnog iznosa utvrđenog oglasom.

Najpovoljnijom ponudom smatra se ponuda koja sadrži najveći iznos zakupnine po m². Ponuđač čija se ponuda ocijeni kao najpovoljnija iznos uplate osiguranja će se uračunati u cijenu zakupnine. Poslovne prostorije se izdaju na određeno vrijeme u trajanju od tri godine.

Ako su dvije ili više ponuda fizičkih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda nezaposlene osobe, odnosno osobe koja ima veći broj nezaposlenih članova uže obitelji.
Također, ako su dvije ili više ponuda pravnih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda pravne osobe s većim brojem zaposlenih djelatnika. Isto tako, ako su dvije ili više ponuda pravnih i fizičkih osoba jednake i utvrđene kao najpovoljnije, prednost ima ponuda fizičke osobe koja je nezaposlena.

Svima je dobro poznato da su zbog zakupljivanja prostora u vlasništvu Grada Mostara, a neplaćanja obveza za iste, nastala velika dugovanja koja izravno oštećuju prihodovnu stranu proračuna. Za ovaj problem gradske vlasti Mostara dosad nisu imale rješenje, jer sve što su pokušavali napraviti nije imalo rezultata pa su odlučili dužnicima, pored zabrane mogućnost sudjelovanja na dodjeli prostora u ovoj godini, stati u kraj na način da će svim zakupcima koji već duže vrijeme ne izmiruju svoje obveze prema Gradu uskratiti usluge opskrbe eklektičnom energijom, vodom, telefonom.

Vrlo brzo će se krenuti s tom procedurom, kazao je Stanić, tako da oni koji nisu redovite platiše neće imati novi ugovor o korištenju distributivne mreže Elektroprivreda BiH. Budući da postoji određeni broj utuženih zakupoprimaca gradskih poslovnih prostora i objekata koji ne plaćaju zakupninu, tako se za spomenute poslovne prostore i objekte neće potpisivati navedeni ugovori do cjelokupne naplate utuženih iznosa zakupnine.

229 prostora u vlasništvu Grada

Grad Mostar upravlja i raspolaže s 229 poslovnih prostora koje daje u zakupninu. Najviše prostora nalazi se u gradskom području Stari grad, a najatraktivnije lokacije su na području stare gradske jezgre, točnije u Kujundžiluku, u blizini Starog mosta, zatim u Onešćukovoj ulici, koje i spadaju u prvu kategoriju gradskih prostora, gdje mjesečne zakupnine, ovisno o kvadraturi prostora, iznose i više od 1500 maraka.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.