NavMenu

Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra - Beograd može da bude domaćin najzahtjevnijih događaja sa nekoliko hiljada učesnika

Izvor: eKapija Utorak, 26.03.2024. 10:08
Komentari
Podeli
Kristina MilinčićKristina Milinčić
Nakon rekonstrukcije, Sava Centar je stare estetske vrednosti stopio u sveži, savremeni ambijent. Obnova vredna 118 mil EUR, koja je trajala nepune dve godine, iznedrila je održiv, energetski efikasan i tehnološki moderan objekat, znatno uvećanog kapaciteta - za više od 5.000 učesnika. Ovde je odmah po otvaranju, 14. novembra, održan i veliki Međunarodni kongres nutricionista.

O važnosti Sava Centra za kongresni turizam, očekivanjima od Plave dvorane i planovima za budućnost, razgovarali smo sa Kristinom Milinčić, generalnom direktorkom Sava Centra.


Rekonstruisani Sava Centar otvoren je u novembru prošle godine. Kakvi su prvi rezultati poslovanja? Da li su ispunjena očekivanja?

- Otvaranje kongresnog i poslovnog dela Sava Centra dočekali smo sa dobro popunjenim kalendarom. Znajući da proces kandidature za velike događaje počinje nekoliko godina unapred, tokom rekonstrukcije radili smo na ugovoranju međunarodnih događaja. Prvi od njih bio je "Evropski kongres o ishrani" (FENS) sa 1500 učesnika. Bili smo odlučni da Beograd bude domaćin ovog kongresa, zbog čega su radovi na rekonstrukciji završeni u planiranom roku. Kako bismo mogli da ispunimo sve zahteve savremenih događaja, u Sava Centar je uloženo preko 120 miliona evra. To je jedna od najvećih i najznačajnijih investicija Delta Holdinga.

Od otvaranja 14. novembra, Sava Centar je bio domaćin preko 60 različitih događaja najuglednijih kompanija: Delhaize, NLB Komercijalna banka, Porsche, Mercator, Roche, Visa, A1, Banca Intesa, Astra Zeneca, L'Oréal, Bambi, Samsung.

Kako će Beograd biti domaćin Specijalizovane svetske izložbe Expo 2027. godine, tako se međunarodni klijenti već raspituju o kapacitetima destinacije, što nama donosi porast broja međunarodnih skupova. Tokom ove godine ugostićemo svetski kongres ortopeda i evropski kongres za bihevioralnu terapiju, na kojima se očekuje između 1.500 i 2.000 učesnika. U planu je niz velikih kongresa, koje ćemo najaviti kada ih međunarodne asocijacije zvanično objave u svojim kalendarima.

Immersive HallImmersive Hall


Koliko je ovo važno za Beograd, ali i za celu Srbiju?

- Rekonstrukcija Sava Centra bila je preduslov da Beograd dobije lidersku poziciju u regionu u kongresnom turizmu, kao mesto susreta najvažnijih ljudi iz sveta biznisa, nauke i kulture. Obnovljeni Sava Centar može da u istom trenutku ugosti više hiljada učesnika, što ima direktan uticaj na ekonomiju i razvoj grada. To znači da su hoteli puni, prevoznici angažovani, ugostitelji zadovoljni, a dodatni podstrek imaju i ostali uslužni i mali biznisi.

Uz druge najavljene investicije u infrastrukturu našeg grada i države, proširenje aerodroma i povećanje hotelskih kapaciteta visoke kategorije, stvaramo uslove da se Beograd brendira kao destinacija koja može da ugosti najveće svetske događaje.


U toku su radovi na Plavoj dvorani, koja će biti otvorena u septembru. Šta biste posebno istakli kao karakteristiku ovog prostora?

- Za Plavu dvoranu vezuju nas jake emocije koje su ostavile snažan utisak na celokupnu javnost: velike filmske premijere, koncerti omiljenih muzičkih zvezda, značajni skupovi u oblasti politike i biznisa. Zadržali smo plavi kolorit po kome je dvorana dobila ime, povećan je broj VIP loža, a gledalište je dobilo nova, udobnija sedišta kojih sada ima 4.000 umesto nekadašnjih 3.672. Plava dvorana predstavljaće najveću dvoranu ne samo po kapacitetu, već i činjenici da će imati najveće bioskopsko 3D platno u regionu. Uz najsavremeniju opremljenost u domenu zvuka i svetla, dvorana sada ima mogućnost za organizaciju najzahtevnijih događaja već od septembra ove godine.


Sava Centar je pametna i energetski efikasna zgrada, jedina u regionu koja će imati BREEAM sertifikat. Koliko je ovo važno u modernom kongresnom turizmu i da li organizatori događaja zahtevaju visoke standarde u pogledu održivosti?

- Kada međunarodni klijenti biraju mesto gde će organizovati svoj događaj, često je presudno koliko je objekat "zelen" odnosno da li ispunjava uslove održivosti. Tokom rekonstrukcije primenili smo čitav niz rešenja koja značajno unapređuju energetsku efikasnost i Sava Centar pozicioniraju visoko na lestvici društveno odgovornih evropskih kongresnih centara. Potvrda toga je BREEAM sertifikat, koji je jedan od najvažnijih sistema rangiranja i pokazuje koliki je uticaj objekta na životnu sredinu. Ovaj sertifikat nema ni jedan objekat sličnih karakteristika i ovo je prvi put da je dodeljen rekonstruisanom, a ne novoizgrađenom objektu.


(Foto: Sava Centar)


Kako vidite razvoj Sava Centra u budućnosti?

- Sava Centar je jedistven i zato treba da služi kao platforma za razvoj svih biznisa i delatnosti, kako za kompaniju Delta Holding, tako i za celu srpsku privredu. Budućnost gradimo uz viziju da budemo najvažnija tačka susreta i da ostanemo simbol našeg grada, na koji ćemo svi biti ponosni. Očekuje nas period razvoja kongresne destinacije, gde ćemo se osloniti na našu stručnost i znanje, ali i na primere dobre prakse iz celog sveta.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.