NavMenu

Turski Tasyapi zainteresovan za izgradnju cementare u Pljevljima - Na Jagnjilu rezervi laporca za 60 godina rada fabrike

Izvor: eKapija Subota, 10.12.2022. 06:59
Komentari
Podeli
(Foto: pedrosala/shutterstock.com)
Izgradnja cementare u Pljevljima sve je izvjesnija, a za realizaciju ove investicije zaintersovana je turska kompanija Tasyapi. Iz Rudnika uglja poručuju da uslovi za izgradnju fabrike postoje, te da bi država, preko ove kompanije trebalo da bude budući suvlasnik. Kako su naveli, na Jagnjilu postoji ogromna količina laporca, dovoljna za oko 60 godina rada prema trenutnim projekcijama proizvodnje cementa od oko dva miliona tona godišnje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopštili su da se državni sekretar za energetiku i saobraćaj Admir Šahmanović sastao sa predstavnicima turske kompanije Tasyapi koja je iskazala interesovanje za gradnju fabrike cementa.

- Kako je ovaj važan projekat, po osnovu ispunjavanja administrativno-tehničkih uslova, u nadležnosti više ministarstava, naredni sastanak biće dobra prilika da, sa predstavnicima svih relevantnih institucija, konkretizujemo dalje aktivnosti na ovom polju saradnje - rekao je Šahmanović.

On je kazao da su kredibilni investitori uvijek dobrodošli u Crnu Goru.

Šahmanović je zahvalio investitoru na iskazanom interesovanju da, u što skorijem roku, posjeti lokaciju Jagnjilo i saopštio da će procedura obilaska biti omogućena već danas, uz superviziju ovlašćenog tehničkog lica, a sve uz punu podršku Ministarstva kapitalnih investicija.

Visoki predstavnik kompanije Tasyapi, Vedat Ali Aydin, naveo je da je kompanija ozbiljan pretendent, sa decenijskim iskustvom na polju građevine, te se nada da će, obje strane, u što skorijem vremenskom roku, nastaviti razgovore i konkretizovati saradnju, te praktičko pokazati da politika privlačenja stranih investicija, još jednom rezultira jačanjem ekonomije i još snažnijim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Šahmanović je kazao da je, prema raspoloživoj dokumentaciji dobijenoj od državnih organa, čije je mišljenje prilikom davanja koncesija neophodno, utvrđeno da je zemlja Jagnjilo u vlasništvu Rudnika uglja i države Crne Gore, te da ne postoje zakonske prepreke za dobijanje predmetnih urbanističko-tehničkih uslova, što su pozitivne polazne osnove za dodjelu koncesije, za sve zainteresovane investitore.

Abazović u posjeti Rudniku uglja (Foto: Vlada Crne Gore)Abazović u posjeti Rudniku uglja

Država da bude suvlasnik, moguć i model privatno-javnog partnerstva

Rudnik uglja u petak je posjetio predsjednik Vlade Dritan Abazović, a iz ove kompanije naveli su da bi država, trebalo da bude suvlasnik buduće fabrike.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja, Dušan Janjušević, kazao je da su preduslov svega koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo i na eksploataciju uglja i izgradnju cementare u Otilovićima.

- Na Jagnjilu postoji ogromna količina laporca, dovoljna za oko 60 godina rada prema trenutnim projekcijama proizvodnje cementa od oko dva miliona tona godišnje - saopštio je Janjušević.

Pljevlja su, prema njegovim riječima, odlična lokacija za izgradnju fabrike cementa i zbog infrastrukturnih projekata koji se trenutno sprovode ili će se sprovoditi u budućnosti.

Janjušević je rekao da su za izgradnju cementare zainteresovani mnogi investitori iz Njemačke, Francuske, kao i da imaju perspektivu za otvaranje fabrike betona.

- Nama je potreban ozbiljan investitor koji će da prati standarde, prije svega ekološke, ali neophodno nam je i da imamo alternativnu lokaciju za izgradnju cementare - rekao je Janjušević.

Izvršni direktor kompanije Milan Lekić kazao je i da su u Rudniku uglja boravili i zainteresovani investitori iz Turske, kojima su predočene sve aktivnosti i kapaciteti kompanije u pogledu izgradnje cementare.

- Predložen je i koncept javno-privatnog partnerstva, gdje bi država imala većinski udio preko državnih preduzeća, Elektroprivrede Crne Gore, odnosno RUP, kao i riješenost da se proizvodi isključivo onaj cemenat koji zadovoljava ekološke standarde - saopšteno je iz Rudnika uglja.

Abazović se, nakon što je upoznat od poslovodstva da su koncesije tražene od resornog ministarstva i za Jagnjilo i za Otiloviće, čak i za vrijeme prethodne Vlade, saglasio da koncesije trebaju da pripadnu Rudniku uglja.

Predsjednik Vlade poručio je da Rudnik uglja ima poseban značaj ne samo za Pljevlja, nego i za cijelu državu.

- Da nije bilo Rudnika i Termoelektrane prethodnih mjeseci mi bismo kao država zapali u kolaps - rekao je Abazović.

Abazović u posjeti Rudniku uglja (Foto: Vlada Crne Gore)Abazović u posjeti Rudniku uglja
On je istakao da je najveća nepravda prethodnih godina urađena prema Pljevljima.

- Toliko toga se državi Crnoj Gori daje iz Pljevalja, a tako malo se vraća, da je to prosto nevjerovatno. Zalažem se da se građanima Pljevalja dodatno daju brojni benefiti. Dobro je što ulazite u nove djelatnosti - rekao je Abazović.

Abazović i njegovi saradnici su, zajedno sa rukovodstvom kompanije obišli teren, gdje su upoznati sa funkcionisanjem površinskog kopa Potrlica, rezervama uglja u pljevaljskoj opštini i sa idejom da se izgradi i drugi blok Termoelektrane.

Abazović je, navodi se, pružio načelnu podršku ideji Lekića da Rudnik uglja preuzme određene površine koje su u vlasništvu države, a na kojima se ne proizvodi ništa, kako bi se iste iskoristile za poljoprivredne aktivnosti.

- Odlična je ideja. Nama ostaju prazne površine. Ljudi trebaju da rade, da stiču radne navike. Bolje je da država ima neku rentu i da se otvori perspektiva za ljude - rekao je Abazović.

On je kazao da je saglasan da se daje zemljište u zakup kako bi se razvijala poljoprivreda.

- Ogromne su površine neobrađenog zemljišta u Crnoj Gori i to je veliki problem - zaključio je Abazović.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.