NavMenu

Britanski Chayton Capital ispituje mogućnost razvoja industrijskog kompleksa u Pljevljima - Moguće ulaganje oko 700 mil EUR i otvaranje preko 600 radnih mjesta

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 10.04.2023. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Britanska kompanija Chayton Capital radiće studiju izvodljivosti o mogućnostima za razvoj industrijskog kompleksa u Pljevljima i sprovođenje investicionog plana koji bi, ukoliko studija bude pozitivna, rezultirao ulaganjima od oko 700 mil EUR i otvaranjem više od 600 direktnih novih radnih mjesta.

Memorandum o razumijevanju potpisali su predsjednik Vlade Dritan Abazović, izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Alen.

Kako je kazao Abazović, potpisivanjem memoranduma omogućen je ulazak u narednu fazu ovog projekta, a to je izrada studije izvodljivosti.

- Ukoliko ona pokaže da je projekat održiv, odmah idemo na otvaranje drugih procedura vezano za dodjelu koncesije i početak jedne ogromne ekonomske aktivnosti na sjeveru Crne Gore - kazao je on.

Kako je naveo, realizacija ove investicije imala bi ogroman značaj ne samo za Pljevlja, već i za cijelu Crnu Goru.

- Riječ je o više kompatibilnih biznisa koji su vezani za energiju, ali imaju i druge komponente koje se odnose na industrijsku proizvodnju. Prvi put imamo ovakav pristup gdje se nekoliko komponenti spaja u jednu ogromnu industrijsku aktivnost na teritoriji opštine Pljevlja, ali sa zadovoljavanjem svih onih standarda koji se tiču ekologije, ali i sa zadovoljavanjem onih zakonskih odredbi koji važe u okvriu Evropske unije - kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, kompanija Chayton Capital ima obavezu da izradi sve studije i ukoliko one pokažu da je ovaj posao održiv, uslijediće naredni korak, a to je zaključivanju drugog ugovora koji će podrazumijevati izvođenje radova u vezi sa razvojem svih ovih kompatibilnih biznisa.

- Vjerujemo da investicije treba da dođu na sjever države, a poseban naglasak imaju Pljevlja i ona će ostati u fokusu Vlade Crne Gore. Naglasio bih da ovaj projekat prevazilazi naše granice i sve što tamo eventualno bude bilo proizvedeno - bilo da je to električna energija, cement, ili gipsane ploče - sve će biti izvozno orijentisano. Na taj način mislim da ćemo vratiti život u Pljevlja - istakao je premijer.

(Foto: Vlada Crne Gore)
Ukazao je i na to da će, ukoliko dođe do realizacije svih ovih investicija, morati da pokrenu i inicijativu u vezi sa edukovanjem građana koji će biti zaposleni na cijelim procesu.

- To je veoma značajno jer i ova socijalna komponenta mora biti uključena kada je riječ o ovakvom gigantskom projektu - zaključio je Abazović, ponavljajući da je Crna Gora otvorena za sve investitore koji žele da razvijaju fer biznis.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin kazao da je riječ o istorijskoj platformi za razvoj sjevera, konkretno Pljevalja, kroz valorizaciju resursa i potencijala. On je podsjetio da su u toku investicije od 100 mil eura, od čega je 70mil usmjereno na ekološku rekonstrukciju.

Predstavnik kompanije Chayton Capital Dejvid Allen istakao je da riječ o projektima zbog kojih će se građani vraćati u Pljevlja, a ne odlaziti iz ovog grada.

- Projekat će pospješiti energetsku proizvodnju sa fokusom na zaštitu životne sredine, otvoriti nova radna mjesta i unaprijediti društveno-ekonomski ambijent za ovu i buduće generacije, a sve poštujući zakone Crne Gore i EU - kazao je Alen.

Kako je ranije najavljeno iz Vlade, projekat obuhvata razmatranje mogućnosti za realizaciju modernizacije segmenata energetske proizvodnje TE Pljevlja, izgradnju fabrike cementa na području predviđenom prostornim planom Opštine Pljevlja, izgradnju fabrike gipsanih ploča i građevinskih materijala na bazi gipsa na užem području termoelektrane Pljevlja kao i izgradnju fabrike inovativnih prefabrikovanih građevinskih elemenata namijenjenih modularnoj gradnji(CBPB - Cement bonded particle boards) koja bi koristila cement, otpadno drvo i nusprodukte iz rada termoelektrane.

Takođe, projekat obuhvata i izgradnju postrojenja za reciklažu, tretman otpada i biomasu u okviru koga bi se stvaralo gorivo za prihranu novog eko kotla TE Pljevlja iz otpadne drvne građe i drugih dostupnih resursa na lokalitetu, razvoj ekološke poljoprivredne proizvodnje fokusirane na iskorišćenje otpadnog CO2, toplotne energije i nusproizvoda nastalih u radu TE Pljevlja te otvaranje Fakulteta za rudarstvo i geologiju kao i strukovne srednje škole u Pljevljama.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.