NavMenu

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici neće imati negativnog uticaja na okolinu

Izvor: Gradski portal Četvrtak, 07.10.2021. 14:44
Komentari
Podeli
(Foto: Ivan Bandura/unsplash)
Cilj "Projekta vijeka", kako je zbog složenosti nazvana izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, je očuvanje životne sredine i nema nikakav negativan uticaj na naselje Botun i njegove stanovnike, ocijenio je direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid.

- Realizacijom tog projekta mnogo više dobijamo nego što iko može da izgubi. Ne postoji nikakav negativan uticaj na samo naselje Botun i ne vidimo razlog da se radovi ne nastave - kazao je Makrid.

Mještanima Botuna su, napominje, pokušali na osnovu argumenata da objasne da je izgradnja postrojenja i njihov interes.

- Botunjani imaju predrasude prema tom projektu zbog višedecenijskog zagađenja KAP-om. Njihov zahtjev je da se postrojenje pomjeri 400 metara nizvodno. U saradnji sa resornim Ministarstvom napravili smo dokument kako bismo im predstavili posljedice u tom slučaju i dokazali da se time ne dobija ništa - kazao je Makrid.

Cilj je, dodaje, da sa građanima imaju jasnu komunikaciju i efikasno sprovode politiku Glavnog grada.

- Ovaj projekat od prljave vode pravi čistu i ne vidimo problem u tome. Cilj je da modernim tehnološkim rješenjima i uz pomoć institucija napravimo civilizacijski iskorak i uvedemo standard koji će biti sasvim normalna stvar. Cilj je zaštita rijeke Morače i Skadarskog jezera sa posebnim akcentom na fosfor i azot koji mogu dovesti do ugrožavanja životinjskog svijeta - ističe Makrid.

Izgradnjom kolektora, navodi, pojedini djelovi grada: Tološi, Gornja Gorica, Donja Gorica, Vranjići i Dahna dobijaju preduslov za priključenje na kanalizaciju, a sistem će funkcionisati kroz tri cjeline.


- Prva cjelina predstavlja postrojenje - u žargonu rečeno linija vode, drugo postrojenje koje će iz mulja izdvajati struju i treće koje će spaljivanjem mulja proizvoditi potpuno inertni materijal - objašnjava Makrid.

Napominje da je prethodna Vlada stvorila preduslove za realizaciju projekta.

- Sa sadašnjom Vladom smo na početku imali vrlo lošu komunikaciju. Međutim, kroz intezivniju komunikaciju konačno su shvatili značaj projekta - poručio je Makrid i dodao da ministarstva i Glavni grad moraju sarađivati zbog interesa građana.

Problem slabog pritiska vode sa kojim su se tokom ljeta suočili mještani Zlatice, Zagoriča i Doljana, kako je rekao, biće riješen otvaranjem novog bunara i usmjeravanjem dovoljnih količina prema tim naseljima.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.