NavMenu

Od početka pandemije potrošnja lijeka Longacef više puta uvećana

Izvor: RTCG Petak, 05.02.2021. 12:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)Ilustracija
Lijeka Longacef trenutno ima dovoljno, ali s obzirom na obim potrošnje koji je nekoliko puta uvećan od marta prošle godine, iz Montefarma upozoravaju da je potražnja prevazilazila sve planove potrošnje, pišu Dnevne novine.

Više građana požalilo se u prethodnom periodu Dnevnim novinama da u pojedinim kovid bolnicama nijesu mogli da dobiju antibiotik longacef koji se koristi u terapiji liječenja od korona virusa, jer im je rečeno da ovog medikamenta trenutno nema.

Iz javne zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm navode za DN da longacefa (ceftriaxon) ima trenutno u dovoljnim količinama. Ipak, oni napominju da je potrošnja ovog lijeka od marta prošle godine uvećana nekoliko puta, te da je "potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje".

- JZUACG Montefarm snabdijeva lijekom Ceftriaxon (Lendacin prah/rastvor lOOOmg) sve domove zdravlja, bolnice i KCCG, ali ne i apoteke. Od pojave COVID-19 u Crnoj Gori, u martu 2020, pa do danas potrošnja ovog lijeka je uvećana nekoliko puta. Montefarm je isporučivao neophodne količine, iako je potražnja prevazilazila sve moguće planove potrošnje. U ovom trenutku imamo dovoljnje količine pomenutog medikamenta - kazali su iz Montefarma.

Podsjećamo, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić nedavno je upozorio da zbog privremenog finansiranja budžeta može doći do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima.

Naime, s obzirom da Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu nije donijet, već će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja do njegovog donošenja potrošačkim jedinicama odobravati finansijska sredstva privremeno na mjesečnom nivou, Fond za zdravstveno osiguranje se 14.januara pisanim putem obratio Ministarstvu finansija, za stav u vezi sa izradom planova javnih nabavki za 2021. godinu za javni zdravstveni sistem.

- U najboljoj namjeri da preveniramo problem s obzirom da nema reakcije po obraćanju Fonda želimo da ukažemo da ovakav način nabavke može dovesti do poremećaja u snabdjevenosti zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima. Ovo se posebno odnosi na nabavke koje sprovodi Montefarm za potrebe zdravstvenog sistema, Institut za javno zdravlje za nabavku dijagnostikuma i potrošnog materijala za PCR testiranje, Klinički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorica, bolnice koje su određene kao Covid bolnice i dr. - poručio je Čirgić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.