NavMenu

Opšte bolnice u Kotoru i Beranama postaju kliničko-bolnički centri

Izvor: eKapija Petak, 14.04.2023. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: PR Centar)
Opšte bolnice u Beranama i Kotoru od sada će poslovati kao kliničko bolnički centri, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kako je saopšteno, vlada je usvojila Informaciju o promjeni statusa Opšte bolnice Berane u Kliničko-bolnički centar Berane i Opšte bolnice Kotor u Kliničko-bolnički centar Kotor.

U diskusiji je konstatovano da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori izrazito centralizovan, s obzirom na to da Klinički centar Crne Gore obavlja djelatnost na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite za stanovnike četiri opštine i Glavnog grada Podgorice - skoro polovinu stanovništva, a na tercijarnom nivou za cjelokupno stanovništvo Crne Gore, što je uzrokovalo njegovu preopterećenost.

- Analiziranjem zdravstvenog sistema utvrđeno je da postoji potreba za decentralizacijom, odnosno stvaranjem još dvije ustanove koje mogu pružiti usluge tercijarnog nivoa - za južni region to je Opšta bolnica u Kotoru, dok je za region sjevera predviđena Opšta bolnica u Beranama - navodi se u saopštenju.

Detaljnom analizom kapaciteta, unutrašnje organizacije, obima usluga koje pružaju, opremljenosti, ali i prostora za unapređenje svega navedenog, utvrđeno je da ove ustanove imaju dovoljno kapaciteta da određene usluge, konkretno internističke i hirurške usluge, pružaju na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite za stanovništvo regiona sjevera i juga, kroz status kliničko-bolničkih centara.

- Navedene zdravstvene ustanove su u prethodnom periodu značajno unaprijedile svoje funkcionisanje, te se pozicionirale kao ustanove sa najvećim kvalitetom, ali i obimom pruženih zdravstvenih usluga za pacijente sa teritorija koje pokrivaju - pojašnjeno je.

Kako je navedeno iz Vlade, dobijanjem statusa kliničko-bolničkih centara, navedene opšte bolnice bi izvršile unutrašnju reorganizaciju koja bi podrazumijevala formiranje interne i hirurške klinike u ovim ustanovama, uz kontinuirano kadrovsko i prostorno snaženje ovih ustanova i značajna ulaganja u pravcu obezbjeđivanja dodatne opreme.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.