NavMenu

Pet odluka koje će vam u 2024. unaprijediti karijeru

Izvor: Forbes Srbija Utorak, 02.01.2024. 08:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Tradicija pravljenja novogodišnjih odluka je pred nama. Većina odluka se vrti oko zdravijih navika kao što su vježbanje, odlasci u teretanu i zdravija ishrana, ali šta kažete na nekoliko odluka koje se odnose na našu karijeru? Evo nekoliko koje možete razmotriti za svoj profesionalni razvoj.

Postavljanje granica

Lakše je reći nego učiniti, ali češće izgovaranje "ne" odvešće vas dalje u karijeri i ličnom životu. Postavljanje granica je takođe odlična vježba za mentalno zdravlje kako biste mogli da prioritizujete druge aspekte života koji su vam važni. Ako ne znate odakle da počnete, isključivanje obavještenja posle 18 časova i postavljanje automatskog odgovora van radnog vremena tokom slobodnih dana bio bi dobar početak. Takođe, odbijanje dodatnih odgovornosti i novih projekata kako biste se fokusirali na selektivan, visoko prioritetan rad može biti još jedan cilj. Postavljanje granica možda neće uvijek biti udobno, ali tokom vremena postaće vaša nova norma.

Borba za ono što zaslužujete

Ako osjećate da ste bili pasivni ove godine, razmotrite to kao znak za buđenje. Krajnje je vrijeme da izađete iz sijenke samozadovoljstva i preduzmete korake da se borite za ono što zaslužujete. Počnite tako što ćete zakazati sastanak sa svojim menadžerom kako biste pregledali svoje rezultate i samostalno zastupali svoje interese u postizanju finansijskog blagostanja i zadovoljstva poslom. Ne zaboravite da uzmete u obzir svoje najveće uspjehe i postepeno pregovarate o povišici ili bonusu koji vam pripadaju.

Ulazak u posao ili industriju koja vas zanima

Nova godina je najbolje vrijeme da započnete pretragu poslova iz mnogo razloga. Kompanije su upravo obnovile svoje budžete, regruteri su odmorni nakon odmora, a timovi zapošljavaju talente kako bi se pripremili za veliku predstojeću godinu. Ako razmišljate o promjeni posla, kompanije ili industrije, sada je pravi trenutak za to. Pratite objave poslova u oglasima u januaru, analizirajte opise poslova kako biste saznali šta traže, i počnite da se povezujete sa ljudima na pozicijama ili industriji koju ciljate. Nije na odmet biti korak ispred igre, pa počnite da pripremate i ažurirate svoj CV i motivaciona pisma ovog mjeseca. Cilj za novu godinu nije samo pronaći drugi posao, već pronaći ulogu koja stvarno odgovara vašim interesovanjima i vještinama. Može potrajati neko vrijeme, strpljenja i truda, ali rezultati će biti vrijedni toga.

Stvaranje pravih veza sa ljudima sa kojima radite

Baš kao što ne biramo svoju porodicu, ne možemo birati kolege. Zato je važno da date doprinos stvaranju pozitivnijeg i saradničkog radnog okruženja. Pokazivanje iskrenog interesovanja za njihove hobije i aktivno slušanje kada dijele svoje misli su neki od načina da im pokažete da vam je stalo. Takođe, priznati i cijeniti doprinos vaših kolega još je jedan odličan način da proslavite uspjeh tima i izgradite zdravu korporativnu kulturu. Ako želite da nova godina bude bolja za vaše mentalno blagostanje, razvijanje ovakvih odnosa sa kolegama može vam pomoći da budete na pravom putu. Na kraju krajeva, svakom povremeno treba energija i podsticaj u radu kako bi posao bio zabavan i produktivan.

Preuzimanje više rizika

I na kraju, započnite novu godinu preuzimajući više rizika u pravcu svoje idealne karijere i prihvatanjem novih prilika koje će vas izazvati. To može uključivati preuzimanje novih projekata, dobrovoljno preuzimanje vođenja tima ili traženje uloga koje zahtijevaju set vještina na kojima radite, I čak i ako svaki rizik ne rezultira odmah vašim uspjehom, uvijek je dobra prilika za učenje. Razmislite o tome šta može biti bolje, prilagodite se prema tome i primjenite naučene lekcije u budućim poduhvatima. Pripremite se da krenete u još jedno putovanje ka ličnom i profesionalnom rastu u ovoj godini. Bez obzira na to koje odluke donesete, imajte na umu da uspjeh ne dolazi preko noći. Ostanite posvećeni, spremni za suočavanje sa izazovima i uživajte u vožnji.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.