NavMenu

Podgorica dobija Central business district u naselju Zelenika - U planu razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti

Izvor: eKapija Petak, 26.04.2024. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
U zoni centralnih djelatnosti Zelenika u Podgorici u planu je razvoj Central business district-a na površini od 30 hektara. Cilj je kreiranje modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja glavnog grada, te razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih i proizvodnih djelatnosti.

To se može vidjeti u Odluci koju je na poslednjoj sjednici donijela Vlada, a koj se odnosni na izradu Lokalne studije lokacije (SLS ) Central business district.

Prostor zahvata pedmetne LSL se nalazi uz magistralni pravac M2 Podgorica-Bar u zoni centralnih djelatnosti Zelenika u zahvatu prostorno-urbanističkog plana Podgorica za koji nije predviđena razrada detaljnim urbanističkim planom ili urbanističkim projektom. Kako je navedeno, radi se u granicama važećeg planskog dokumenta PUP-a u obuhvatu od cca 30 ha planirane namjene centralne djelatnosti.

- LSL se radi sa ciljem kreiranja modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja Glavnog grada, izradom dokumenta shodno Zakonu.

Prostor predviden za izradu Lokalne studije lokacije, kao važan prostorni resurs Glavnog grada kojim u potpunosti raspolaže, treba da se razvija usmjereno i kontrolisano. Potrebno je u skladu sa postojećim stanjem, predmetnim područjem, prirodnim karakteristikama, namjenama i prostornim pokazateljima definisanim planom višeg reda, planirati izgradnju i uređenje povrsina.

Osnovni cilj koji treba da se postigne je obezbjeđivanje planskih preduslova za uredenje i izgradnju kroz sveobuhvatno i racionalno sagledavanje značaja lokacije i utvrđivanje optimalnog opsega izgradnje.

Predmetni prostor se uglavnom oslanja na postojeći saobracćajni pravac kao osnovnu vezu sa ostatkom grada ima preko magistralnog puta M2 Podgorica - Bar. U prethodnom periodu, u kontaktu ovog prostora, izgrađena je Jugozapadna obilaznica koja je istakla komparativne prednosti ovog prostora. U neposrednoj blizini ovog područja nalazi se i međunarodni aerodrom, željeznička pruga Beograd - Bar, kao i glavne veze prema Luci Bar.

- Uzimajući u obzir prethodno navedeno, prostor zahvata LSL-a pogodan je za razvoj poslovnih, komercijalnih, skladišnih, proizvodnih i drugih sadržaja uz obavezno uvažavanje zaštitnog koridora postojećeg dalekovoda. Pri planiranju prostora poseban akcenat treba staviti na unapređenje urbanog pejzaža i kreiranje dinamičnog poslovnog okruženja - navedeno je.

Kroz izradu LSL-a potrebno je, u skladu sa karakteristikama područja, namjenama kontaktnih zona i prostornim pokazateljima definisanim planom, izgrađenog konteksta, stvariti preduslove za planiranje nove gradnje na način da se stvori kvalitetan prostor u funkcionalnom, oblikovnom i ambijentalnom smislu, te provjeru programa/programskih sadržaja.

Na sjednici Vlade donijeta je i Odluka o određivanju rukovodica izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu LSL. Za rukovoditeljku izrade LSL određena je Dragana Šuković, dipl. Ing. arh, a naknada za rukovodioca i stručni tim je utvrđena u ukupnom iznosu od 35.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.