NavMenu

Rekonstrukcija željezničke pruge Niš-Dimitrovgrad koštaće 430 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 28.03.2024. 16:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milica Stevuljević)Ilustracija
Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji željezničke pruge Niš-Dimitrovgrad i obilaznoj pruzi oko Niša koštaće 430 mil EUR, od čega je 108 miliona poklon EU, a trebalo bi da budu završeni do kraja 2027. godine, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Za Srbiju će biti veliki uspjeh kada se vozovi na ovoj pruzi budu kretali brzinom od 120 kilometa na sat, umjesto sadašnjih prosječnih 40 kilometara - rekao je Vučić u obilasku radova na dionici pruge Pirot-Sukovo.

Na toj dionici, dugoj oko sedam i po kilometara, radovi su počeli u novembru prošle godine, a finansiraju se kreditom Evropske investicione banke (EIB), novcem iz budžeta Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Vučić je rekao šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu, koji je sa njim obilazio radove, da bi bilo dobro da EU više finansijski pomogne u rekonstrukciji dijela pruge na dionici Valjevo - Vrbnica.

Pruga Niš-Dimitrovgrad je duga 86 kilometara, a ugovoreni rok za završetak posla je tri i po godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji predvodi bugarska kompanija Trejs.

Projekat obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge Niš - Dimitrovgrad, zatim izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, kao i modernizaciju signalnih i telekomunikacionih sistema za cjelokupan projekat.

Vučić je rekao da će EU kreditirati i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, i kada ona bude završena putovanje vozom između ta dva grada trajaće dva sata i deset minuta.

Najvio je da će radovi na obilaznici oko Niša početi najkasnije 1. juna .

- Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji - rekao je Vučić i dodao da je važna i izgradnja logističkih centara, kojih nema dovoljno u Srbiji.

Pruga Niš-Dimirovgrad izgrađena je 1886. godine, nije rekonstruisana decenijama, pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.