NavMenu

Klinički centar Crne Gore najveći proizvođač medicinskog otpada u državi

Izvor: Gradski portal Ponedjeljak, 25.03.2024. 11:48
Komentari
Podeli
(Foto: Cyril Hou/shutterstock.com)
Klinički centar Crne Gore (KCCG) sa produkcijom od preko 200 tona najveći je proizvođač medicinskog otpada u državi, saopšteno je Gradskoj RTV iz Ministarstva zdravlja. Medicinski i farmaceutski otpad iz zdravstvenih ustanova, kako kažu sagovornici Gradske, skladišti se i odlaže u skladu sa zakonskim odrebama. Međutim, građani još uvijek ne znaju kako pravilno odložiti medicinski otpad i ljekove kojima je istekao rok trajanja, pa oni završavaju u kontejnerima, a onda u prirodi.

Ministarstvo zdravlja, shodno Planu upravljanja medicinskim otpadom, sprovodi eksternu kontrolu u zdavstvenim ustanovama kojima je osnivač država, kažu iz te institucije.

- Ali postoji i druga analiza koja je rađena kroz dokument o pravnoj analizi medicinskog otpada, koju su radili eksperti epidemiološke struke i NVO, gdje su i rizici sagledani i gdje je normativni aspekt analiziran. Svaka zdravstvena ustanova je dužna da poštuje odredbe zakona i sačine plan upravljanja. Na taj plan dobijaju saglasnost Agenciju za zaštitu životne sredine - saopštila je Nataša Žugić iz Ministarstvo zdravlja.

Pravilno razvrstan infektivni i medicinski otpad trenutno se skladišti u posebnim prostorijama KCCG, a dalju distribuciju i odvoz vrše firme zadužene za to, objašnjava medicinska sestra Ivana Popović. Za patoanatomski otpad, kaže, procedura je nešto drugačija.

- Kada govorimo o patoanatomskom otpadu koji podrazumijeva, nažalost, mrtvorođene bebe, plodove, amputirane ekstremitete, ukoliko iz bilo kog razloga te porodice nijesu u mogućnosti da preuzmu tu vrstu materijala onda je KBC u obavezi da takav materijal pohrani u grobna mjesta koja su u vlasništvu KBC - objašnjava Popović.

Građani nijesu dovoljno osviješćeni o pravilnom odlaganju svih vrsta medicinskog otpada, te ono najčešće završi na deponiji ugrožavajući životnu sredinu.

Medicinski otpad u domaćinstvu pravilno je odložiti u kontejneru žute boje, zapremine 1l, koji se kupuje u apotekama, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine. Nepropisno odlaganje, naglašavaju, štetno je po zdravlje ljudi i okolinu.

- Ne može iz razloga što je infektivni otpad zaražen raznoraznim bakterijama, virusima, gljivičnim infekcijama i ako neko baci na kontejner. Onda tu su ptice, razni kućni ljubimci, insekti i onda tu postoji opasnost od vektorske zaraze - ističu oni.

Nakon stupanja na snagu novog zakona o upravljanju otpadom, Ministarstvo zdravlja će izraditi novi Plan o upravljanju otpadom, kako bi kroz nove modele bazirane na informacionim tehnologijama smanjili rizike na najmanju mjeru, poručila je Žugić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.