NavMenu

Dvije ekološke ideje proglašene kao najbolje na RISE Demo danu - Nagrade za timove Revive i Eko bomba

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 12:06
Komentari
Podeli
(Foto: IPC Tehnopolis)
Dvije ekološke ideje, od kojih jedna jača svijest o vrijednosti reciklaže, dok druga akcenat stavlja na prilagođeno i brzo pošumljavanje Crne Gore, proglašene su za najbolje ideje četvrtog ciklusa RISE programa, na juče održanom Demo danu, saopšteno je iz Inovaciono-poslovnog centra (IPC) Tehnopolis.

Tim Revive pruža doprinos cirkularnoj ekonomiji kroz proizvodnju visokokvalitetnog recikliranog papira, podesnog za upotrebu u umjetničke, industrijske i komercijalne svrhe.

Dejana Dizdar, članica tima, ističe da im je zadovoljstvo što su bili dio RISE (Regionalni inkubator za društvene preduzetnike) programa koji je izuzetno sadržajan i koji im je pomogao da ideju razviju u jedan društveni i poslovni model koji ima svoje mjesto na tržištu.

- Jako smo zadovoljni što su predstavnici žirija prepoznali vrijednost naše ideje u konkurenciji ideja koje su svaka sama od sebe vrijedne pažnje - navodi Dejana.

Iz tima Eko bomba poručuju da ako papir nastaje od drveta i drvo može narasti uz pomoć papira. Njihov proizvod je bio-ekosistem, sačinjen od pažljivo odabranih recikliranih i bio-materijala koji čuvaju i štite geografski prilagođeno i tretirano sjeme, uvećavajući njegovu mogućnost za održanje i rast u prirodnom okruženju.

- Ovaj dan je za nas bio odlična prilika da ideju na kojoj već duži niz godina radimo, prezentujemo i da za njenu realizaciju dobijemo podršku. Već smo dobili pozitivne komentare i kritike i povezali se sa ljudima koji nam mogu biti budući saradnici i partneri. Najuzbudljiviji dio tek slijedi jer se upoznajemo sa osam novih timova sa područja Zapadnog Balkana, koji će nam predstaviti svoje ideje i sa kojima možemo pronaći mogućnosti za saradnju - navodi Jovana Đokić, članica tima.

Dva prvorangirana tima su dobila finansijsku podršku u iznosu od po 3.000 EUR za realizaciju svojih inovativnih drušvenih ideja i svoje RISE putovanje nastavljaju kroz program regionalne INKUBACIJE, gdje će zajedno sa odabranim timova sa područja Zapadnog Balkana razvijati svoje ideje.

Trećerangiranom timu, M.I.Art Galerija, dodijelijen je iznos od 500 EUR za regionalnu mobilnost. U ovom timu razvijaju autentičan umjetnički brend zasnovan na kulturnom nasleđu Crne Gore, podstičući zapošljavanje žena u ruralnim područjima kroz proizvodnju tradicionalnih rukotvorina.

Demo dan bio je kruna četvoromjesečnog rada sedam RISE timova, koji su u prethodnom periodu sa nacionalnim i međunarodnim mentorima radili na razvoju svojih inovativnih društvenih ideja.

Njihove ideje teže održivosti, jednakosti i pozitivnim društvenim promjenama, kombinujući ekonomske ciljeve sa rješavanjem društvenih problema. Svoja idejna rješenja predstavila su još četiri tima.

Tim Zanati.me doprinosi održivosti zanata i zanatstva u Crnoj Gori kroz digitalnu platformu koja čini zanatske usluge lako dostupnim korisnicima, jačajući istovremeno vještine digitalne pismenosti zanatlija.

U timu MyTurn razvijaju gejmifikovanu aplikaciju koja podstiče odgovornost djece za brigu o domaćinstvu, jača komunikaciju između roditelja i dece i posredno podstiče ravnopravnost polova u obavljanju kućnih zadataka.

Tim EdukacijaNacije.me rješava problem neadekvatne informisanosti mladih o prilikama za neformalno obrazovanje u Crnoj Gori putem online platforme koja nudi jedinstveni prostor za oglašavanje edukativnih sadržaja.

Tim Conway prepoznaje probleme putnika javnog prevoza u Crnoj Gori i kroz online platformu omogućava praćenje transportnih linija u realnom vremenu.

Kako je saopštemno, na projektu RISE IPC Tehnopolis je već četvrtu godinu za redom strateški partner iz Crne Gore i jedan od 6 strateških partnera koji sprovode program na teritoriji Zapadnog Balkana u saradnji sa ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Busines. RISE program za cilj ima razvoj ekosistema društvenog preduzetništva na teritoriji Zapadnog Balkana i pružanje podrške mladima da razviju inovativna rješenja za društvene probleme, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

Projekat je ko-finansiran od Francuske agencije za razvoj (AFD), Evropske Unije, Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Balkanu (RYCO) i Francusko-njemačke kancelarije za mlade (OFAJ).

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.