NavMenu

U Institutu Igalo teško stanje - Račun ponovo blokiran, ali ne treba ga i dalje gurati u stečaj

Izvor: Novski portal Ponedjeljak, 29.01.2024. 14:53
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija)
Račun Instituta Igalo je opet u blokadi zbog starog duga od preko 7 mil EUR prema Jugobanci AD u stečaju, odnosno nadležnoj Agenciji za osiguranje depozita Srbije, koja je u funkciji stečajnog upravnika.

Iako je još u oktobru prošle godine Vlada preuzela obavezu vraćanja duga, još nije nađen "zakonski" način da to uradi, kako bi bila izbjegnuta blokada, a time i stečaj.

Izvršni direktor Instituta, dr Zoran Kovačević, kaže za Novski portal da upravo sa Ministarstvom zdravlja u Podgorici pokušava da nađe rješenje, da spase Institut i njegovu djelatnost, a prije svega uspostave tekuće poslovanje.

- Čekamo danas opet odlaganje blokade zbog duga prema Jugobanci na mjesec. Predali smo Privrednom sudu prije sedam dana zahtjev za odlaganje. Gledamo da riješimo i blokade po tužbama radnika, da im se isplati novac i onda izimiruju zarade. Plate kasne osam dana, a ne zaboravimo da su kasnile i po tri mjeseca. Institut je vazda primao platu 20-og u mjesecu. Primljena je novembarska plata, a decembarska kasni samo osam dana - ističe Kovačević.

On odgovorno tvrdi da u menadžmentu sve čine da očuvaju Institut. Računaju da će 5. februara otvorili Drugu fazu, iako imaju dosta problema sa pripremanjem objekta. U tom zdanju sve su ravni krovovi i prokisnule su tri sobe. No, biće u funkciji ubrzo, dodaje Kovačević. To nije prvi put, kao ni to da se na starom objektu prve faze odvali zarđala ograda, koja će biti zavarena

- Nastojaćemo da zarade isplatimo što prije ako uspijemo račun da odblokiramo. Uprkos tome što činimo kao da neko ima zadatak da stalno devalvira poziciju Instituta kako bi ga uveo u stečaj, ko zna radi čijih interesa. Ne odgovara im ni promil nade da se spasi - primjećuje Kovačević.

Inače, krajem prošle sedmice konstituisan je novi Odbor direktora Instituta, a za predsjednika je izabran Predrag Dragojlović koji zastupa Investiciono razvojni fond, sa 23,65% akcija. Članovi su još: predstavnik Vlade, Pavle Obradović, Goran Čabarkapa u ime Fonda zdravstva, te predstavnici manjinskog akcionara kompanije Vile Olive, Savo Kalezić i Petar Rakčević.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.