NavMenu

Rusija izvozi više nafte nego prije rata u Ukrajini

Izvor: Politika Utorak, 26.12.2023. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Lagerek/shutterstock.com)Ilustracija
Ruski izvoz nafte ove godine biće veći nego prije eskalacije sukoba sa Ukrajinom, izjavio je prvi potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov. On smatra da ovaj podatak ukazuje na neuspjeh zapadnih sankcija Moskvi.

Procjenjuje se da će ove godine isporuke sirove nafte iz Rusije dostići oko 250 miliona tona, što je povećanje od 7% u odnosu na 2021, navode ruski zvaničnici.

Najhitniji problemi prošle godine su uglavnom riješeni. To se prvo tiče plaćanja i osiguranja tereta, i drugo, osiguranja pomorskog transporta ugljovodonika od strane tankerske flote.

Ruski izvoz energenata u monetarnom smislu je praktično dostigao nivo iz 2021. godine da bi ostao na nivou koji je udobno za budžet i kompanije, rekao je Belousov na sjednici Savjeta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

Prihod Moskve od prodaje sirove nafte skoro se udvostručio od aprila do oktobra, uprkos međunarodnom pritisku i predviđanjima ogromnog deficita.

Ruski neto prihodi od nafte od 11,3 mlrd USD u oktobru činili su 31% ukupnih neto budžetskih prihoda zemlje, navode iz Ministarstva finansija.

Tokom prošle godine, Rusija je preusmjerila praktično sve svoje tokove energije sa Zapada na Aziju i navodno je počela da prebacuje svoj izvoz sirove nafte na flotu zastarjelih tankera, ili "flotu u sjenci", koja je bila predmet međunarodnih sankcija, uključujući ograničenja cijena.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.