NavMenu

Od 1. januara snižena stopa PDV-a na promet hrane i pojedinih vrsta pića u restoranima i ketering objektima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.12.2023. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dizfoto/shutterstock.com)Ilustracija
Radi blagovremene pripreme i pravilnog informisanja poreskih obveznika i javnosti, Uprava prihoda i carina podsjeća poreske obveznike na odredbe Zakona o porezu na dodatu vrijednost čija odložena primjena počinje od 1. januara 2024. godine, a kojima je predviđeno da će se promet hrane i jasno preciziranih vrsta pića u ugostiteljskim objektima kategorisanim kao restorani i ketering objekti vršiti po sniženoj stopi PDV od 7 %.

Takođe, kako su naveli, istim odredbama Zakona od 31. decembra. 2023. godine predviđen je prestanak važenja norme shodno kojoj se promet hrane i pojedinih vrsta pića vršio po sniženoj stopi PDV od 7% u svim ugostiteljskim objektima.

- Naime, Zakonom o porezu na dodatu vrijednost u članu 24a propisano je kod kojih vrsta prometa proizvoda i usluga se porez na dodatu vrijednost obračunava po sniženoj stopi od 7% - saopštili su.

Shodno članu 24a stav 1 tačka 6b) Zakona PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 7% kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe u objektima za pružanje ugostiteljskih usluga.

- Shodno članu 24a stav 1 tačka 6c) Zakona PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 7% kod usluga pripremanja i usluživanja hrane, bezalkoholnih negaziranih pića u restoranima i objektima bez usluživanja (ketering). Nadalje, shodno članu 24a stav 1 tačka 7) PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 7% kod prometa vode za piće, osim flaširane - navodi se u saopštenju.

Članom 71 h propisano je da će se odredba člana 24a stav 1 tačka 6b ovog zakona primjenjivati do 31. decembra 2023. godine, dok će se odredba člana 24a stav 1 tačka 6c ovog zakona primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

Bliže određenje proizvoda i usluga iz člana 24a čiji se promet, odnosno uvoz oporezuje po sniženoj stopi PDV dato je Pravilnikom o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV.

Istim je u članu 9a propisano da se bezalkoholnim negaziranim pićem, u smislu 24a stav 1 tačka 6c Zakona, smatraju pića koja se služe u restoranima i catering objektima u skladu sa zakonom kojim se uređuje ugostiteljstvo, i to:
  • osvježavajuće bezalkoholno piće;
  • osvježavajuće bezalkoholno piće sa voćnim sokom;
  • voda sa aromom;
  • sirup za osvježavajuće bezalkoholno piće;
  • prašak za osvježavajuće bezalkoholno piće;
  • tableta za osvježavajuće bezalkoholno piće;
  • osvježavajuće bezalkoholno piće sa mineralnim solima;
  • ledeni čaj.
Takođe, članom 9b Pravilnika propisano je da se vodom za piće, u smislu člana 24a stav 1 tačka 7 Zakona, smatra voda koja se isporučuje vodovodnom mrežom.

- Napominjemo i da se shodno Uredbi o Carinskoj tarifi za 2023. godinu pod tarifnom oznakom 2201 svrstavaju voda, uključujući priprodnu ili vještačku mineralnu vodu i gaziranu vodu, bez dodatka šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatiozaciju; led i snijeg - pojašnjeno je.

Dakle, dodaju, usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića i napitaka osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera, kao i pića sa dodatkom kafe do kraja 2023. godine oporezuju se po sniženoj stopi od 7% u svim ugostiteljskim objektima, dok će se od početka 2024. godne, po sniženoj stopi od 7% oporezovati usluge pripremanja i usluživanja hrane i bezalkoholnih gaziranih pića čiji pregled je dat u Pravilniku i to isključivo u objektima koji su shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu kategorisani kao restorani i ketering objekti, i koji posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti izdatu od nadležnih organa na način utvrđen pomenutim Zakonom. Promet gazirane i negazirane flaširane vode vrši se po standardnoj stopi od 21%, shodno odredbama člana 24a stav 1 tačka 7 Zakona i člana 9b Pravilnika.

- Radi preciznijeg određenja kategorije objekata koji mogu primjenjivati sniženu stopu PDV, treba napomenuti da se pod ketering uslugama ne smatra dostava hrane, već da je članom 69 stav 9 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu propisano da se u ugostiteljskom objektu mogu se pružati catering usluge na osnovu ugovora na duži period i to za potrebe ishrane zaposlenih, djece u predškolskom, školskom i produženom boravku, za potrebe organizovanih skupova (svadbe, prijemi, banketi, rođendani), kao i za potrebe usluga u vazduhoplovima i na plovnim objektima - naveli su iz UPC.

Napominju i da su izmjene predmetnih normi izvršene Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost od 29. decembra 2022. godine, a koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore br. 003723 od 10.01.2023, te da su imale odloženu primjenu od godinu dana, radi blagovreenog upoznavanja i pripreme od strane poreskih obveznika.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.