NavMenu

Usaglasite vaš portfolio nekretnina sa aktuelnom potražnjom

Izvor: Promo Srijeda, 13.12.2023. 09:47
Komentari
Podeli

Podaci jasno pokazuju visoku i sve veću potražnju za hibridnim radom. Na koji način vlasnici nekretnina mogu efikasnije organizovati prostor kako bi svoj portfolio uskladili sa potrebama ovakvog načina rada?

Širom svijeta zaposleni insistiraju na primjeni hibridnog načina rada. Novi zakon u Velikoj Britaniji daje pravo zaposlenima da traže fleksibilni rad od prvog dana na poslu, a lideri kompanija u skladu s tim prilagođavaju svoj prostore. Studija agencije PwC pokazuje da 87% menadžera očekuje promjene po pitanju strategije, uključujući otvaranje više prigradskih lokacija i konsolidaciju kancelarijskog prostora na centralnim lokacijama.

Za vlasnike objekata i franšiza ovo predstavlja priliku da iskoriste porast potražnje. Naravno, pomenute prilike su dostupne i njihovoj konkurenciji. Vlasnici nekretnina koji mogu efikasno da reorganizuju svoj prostor kako bi bio pogodniji za hibridni rad, steći će prednost u odnosu na konkurenciju. Svjedoci smo prilagođavanja poslovnog prostora u odnosu na realnu potražnju.


Model projektovan za saradnju

Proteklih nekoliko godina rezultiralo je raznolikim i mnogobrojnim promjenama u obrascima rada. Fiksni raspored koji podrazumijeva rad od devet do pet ustupio je mjesto slobodi za zaposlene da pronađu svoje optimalne obrasce rada.

Gore navedeno predstavlja jedinstvenu priliku za vlasnike objekata i franšiza da obave reorganizaciju svojih nekretnina u skladu sa potrebama svojih poslovnih klijenata.

Nakon što je banka po imenu Standard Chartered potpisala ekskluzivni ugovor sa kompanijom IWG, rukovodilac za talente kompanije, Tanuj Kapilashrami, objasnio je ovaj pristup koji je inspirisan zaposlenima:

- To je ideja o zajedničkom stvaranju budućnosti rada sa našim kolegama. Trenutno, 70–80% naših radnih prostora nije dizajnirano za timski rad, a to je nešto na šta bismo željeli da se usredsredimo u predstojećem periodu.

Vlasnici poslovnih prostora i franšiza imaju neizostavnu priliku da pitaju svoje klijente šta je potrebno njihovim zaposlenima da efikasnije rade svoj posao i izgrade infrastrukturu oko tih potreba. Od čvrstih telekomunikacionih infrastruktura do pristupačnosti 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, zakupodavci mogu da organizuju svoje prostore u skladu sa željama korisnika.


Investirajte u kvalitet

Sa manje ljudi u kancelariji u bilo kom trenutku, kompanijama će biti potrebno manje kvadratnih metara, ali će kvalitet tog prostora biti na višem nivou. Pošto kancelarija više nije stvar obaveze, ona mora postati magnet, kaže Elizabet Louri (Elizabeth Lowrey), rukovodilac i direktor arhitekture za dizajn enterijera kompanije Elkus Manfredi Architects osnovane u Bostonu.


Nema više kancelarija krcatih stolovima, kaže ona, radni prostor bi trebalo da bude "mjesto istinske dobrodošlice gdje zaposleni žele da budu - mjesto društvene povezanosti i odlične tehnologije, gde zaposleni imaju osjećaj pripadnosti i rade najbolje što mogu".


Usvojite novu tehnologiju za video konferencije

Sistem za video konferencije ima svojih nedostataka, ali tehnologija koja stoji iza njega se razvija eksponencijalnom brzinom kako bi virtuelne sastanke učinila zanimljivijim, impresivnijim i korisnijim za učesnike.

Jedan od izazova sa kojima će vlasnici objekata i franšiza morati da se suoče je stvaranje prostora za održavanje online sastanaka. "Zoom rooms" (Zoom sobe) - sa integrisanim ekranima, instalacijama koje imaju zvuk vrhunskog kvaliteta i tehnologijom za praćenje glasa su održiva rješenja. Zvučno izolovane prostorije mogu biti druga opcija, kaže Louri.

Takođe, vrijedi razmotriti rastuću važnost tehnologije metaverzuma. Nedavni informativni izveštaj kompanije Regus otkrio je da 65% lidera vjeruje da će metaverzum transformisati njihov rad više od bilo koje druge tehnologije za video konferencije. Uz pružanje fleksibilnosti i povezanosti koje su potrebne klijentima, vlasnici nekretnina mogu da pomognu klijentima u nadogradnji njihovih sistema za video konferencije.


Udružite funkcionalnost i fleksibilnost

Namjenske prostorije jesu važne, ali bi vlasnici nekretnina trebalo da stave manje naglaska na rigidno definisanje i izdvajanje. Multifunkcionalne prostorije se mogu mijenjati na dnevnom nivou u skladu sa trenutnim potrebama - na primjer, može se očekivati da se prostorija sa pojedinačnim radnim mjestima pretvori u salu za sastanke kada je to potrebno. Ništa ne treba da bude fiksno, kaže Louri:- Dizajneri treba da kreiraju prostore koji mogu da se pretvaraju i prilagođavaju novim načinima rada, tako da kada se dogodi sledeća kriza, to ne izgleda kao katastrofa, već više kao prepreka.


Iskustvo na prvom mjestu

Dok neki zaposleni još uvek vode računa o higijeni i socijalnom distanciranju u radnom prostoru, drugi jednostavno žele iskustvo sa visokom tehnologijom tokom svog radnog dana. Jedan od odgovora na ova očekivanja može biti omogućavanje pristupa prostorijama "bez dodira", gdje zaposleni koriste svoje pametne telefone za kretanje kroz zgradu. Tehnologija prepoznavanja pokreta, glasa ili lica takođe bi se mogla koristiti za otvaranje vrata i ostvarivanje pristupa.

Prema istraživačkoj firmi Forrester, ovo su samo neke od niza mjera koje su vlasnici zgrada krenuli da primjenjuju sa pojavom Covida 19: praćenje kontakta, mjerenje temperature, bezbjedne zone u liftovima, korišćenje UV svjetla za dezinfekciju prostora, pa čak i pregrade od pleksiglasa između radnih stanica.

Fleksibilni radni prostor je sektor globalnog tržišta poslovnih prostora koji najbrže raste. Saznajte kako IWG može da vam pomogne da transformišete svoju nekretninu u hibridni radni prostor.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.