NavMenu

"Snaga je u svima nama": Rad malog privrednika treba više da se cijeni

Izvor: eKapija Srijeda, 08.11.2023. 11:46
Komentari
Podeli
Ratka Asanović (Foto: Privredna komora Crne Gore)Ratka Asanović
Mali privrednik je jedna od snaga i resursa Crne Gore. Sve što zaradimo ostavimo i trošimo u državi, ne iznosimo kapital iz zemlje pa percepcija naših državnih organa o privatnom biznisu treba da se mijenja - da se vrednuje rad i trud, rekla je vlasnica kompanije Total Quality Logistics & Consulting Ratka Asanović.

Ona je gostovala u podkastu koji je Privredna komora Crne Gore kreirala, kao dio kampanje "Snaga je u svima nama".

- U Crnoj Gori treba da se razvija svijest o privatnom biznisu na drugi način. I dalje je zastupljena percepcija - samo da se zaposlim u državnoj službi - rekla je Asanović koja je više od 20 godina u ovoj oblasti, a svoju špeditersku firmu je otvorila prije sedam godina.

Kada je osjetila da stagnira na poslu u jednoj privatnoj kompaniji, nakon 15 godina iskustva u menadžmentu i špediciji, pokrenula je svoj biznis. Porodica joj je velika podrška, a kćerka danas i radi sa njom.

Voli poslovne izazove, posebno ako joj neko kaže da to niko nije radio:

- Ako zakon dozvoljava, hajde da radimo prvi. To je nešto što mi baš prija.

Osvrćući se na brojne izazove sa kojima se špedicija suočila u periodu promjena državno-pravnog statusa, Asanović kaže da je danas ova oblast jedna od najuređenih u Crnoj Gori te da se 99% poslova koji dođu na carinu završava istog dana. Ranije su ti procesi, tvrdi ona, trajali danima.

- Mi, kao zastupnici firmi pred carinskim organima i oni kao državna institucija, morali smo prije svih da idemo u elektronske postupke prilagođavanja svjetskim standardima uvođenjem raznih procedura. To je za posljedicu dobilo da imamo skoro potpuno elektronski servis carine - rekla je Asanović.

Iako je jako puno urađeno na digitalizaciji i olakšavanju poslovanja, biznis barijere i dalje postoje.

- Barijera je i zakonska regulativa koja već više od decenije opterećuje naš biznis. Bankarske garancije su nešto što je problem da ozbiljnije napredujemo i ozbiljnije klijente dobijemo - pojasnila je Asanović.

Dodala je da u poslovanju barijeru predstavlja i to što je na tenderima najvažnija najniža cijena ponude, jer to dovodi do opadanja kvaliteta. Vjeruje da je to počelo i da će nastaviti da se mijenja kao što mora da mijenja i odnos društva prema greškama.

- Greška je logičan slijed neke radnje. Ne možete stalno da radite bez greške, kako bismo onda rasli. Bez toga nema rasta, to je prosto iskustvo, samo je drugačije - kazala je Asanović.

Ona ističe da je uvijek tražila uzroke i rješenja za greške, kako se one ne bi ponavljale. Za uspješan biznis važno je graditi i kvalitetne međuljudske odnose u kompaniji:

- Najvaćea snaga TQL-a su Ratka i kolege koje rade sa Ratkom. Rad u velikom koletivu me naučio da je jako teško uskladiti puno karaktera, puno različitih razmišljanja i da morate postaviti određeni sistem koji će pratiti zaposleni ali sa druge strane pažljivo osluškivati njihove potrebe.

Stava je da su žene odgovornije u poslu, da mogu da obavljaju više zadataka u isto vrijeme i da trpe više pritisaka. Posebno naglašava značaj odgovornosti i dodaje da ko to nema, ne treba da ulazi u špediterski posao bez obzira na to koliko izazovno djelovao.

Vlasnica kompanije Total Quality Logistics & Consulting Ratka Asanović bila je gošća četvrtog od ukupno 12 podkasta Privredne komore, koji će se emitovati do kraja godine, svakog petka u 21:30 na drugom programu RTCG i Youtube kanalu PKCG. U razgovorima se istražuju ključne teme vezane za biznis okruženje kroz prizmu mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, direktno iz perspektive vlasnika/ca tih kompanija.

Kroz kampanju "Snaga je u svima nama", PKCG želi da podigne svijest o važnosti crnogorske biznis zajednice, kroz pružanje podrške postojećim preduzetnicima i motivišući buduće liderke i lidere da se odvaže na preduzetničke korake.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.