NavMenu

Banjalučka pivara prihodovala 41 mil KM - Ove godine očekuju izvoz 12 miliona litara piva

Izvor: Nezavisne novine Petak, 08.09.2023. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Devanath)Ilustracija
Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović rekao je da je Banjalučka pivara primjer da se jedino ulaganjem u nove tehnologije i poboljšanje uslova rada može zauzeti dobra pozicija na tržištu i postići odlični rezultati u radu.

Mitrović je istakao značaj ovog privrednog subjekta za Republiku Srpsku, kao jedine pivare na ovim prostorima, sa izvozom koji čini jednu trećinu ukupne proizvodnje.

- Njeno poslovanje ima veliki značaj za razvoj privrede Srpske, jer je njen ukupan prihod oko 41 mil KM, te zapošljava oko 240 radnika i izmiruje na vrijeme sve svoje obaveze - rekao je Mitrović nakon što je posjetio istorijsku izložbu Banjalučke pivare i proizvodne pogone preduzeća.

On je naveo da su ovi rezultati zasluga menadžmenta preduzeća, te njihovog nastojanja da se konstantno ulaže u razvoj proizvodnje, uvođenje novih tehnologija, te edukaciju radnika.

Mitrović smatra i da je potrebno, kako navodi Srna, uložiti napore kako bi se povećali podsticaji za razvoj privrede, te da je cilj resornog ministarstva da u narednom periodu poveća podršku za ulaganja u nove tehnologije, digitalizaciju, te podsticaje malim i srednjim preduzećima i ulaganja od posebnog značaja.

- Cilj nam je da poboljšamo privredno okruženje i olakšamo poslovanje privrednim subjektima. Banjalučka pivara trenutno dobija podsticaje za povećanje plata radnika, što je za veliku pohvalu - rekao je Mitrović.

Generalni direktor Banjalučke pivare Ilija Šetka istakao je značaj ulaganja u nove tehnologije, ali i uslove rada zaposlenih, čime je ovo preduzeće zabilježilo rekordne izvozne aktivnosti.

- Naš proizvod je prepoznatljiv u cijelom regionu, te se širi od Srbije, preko Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, pa do Njemačke i Italije, tako da smo prošle godine zabilježili deset miliona litara prodatog piva u izvozu, a ove godine očekujemo da to bude više od 12 miliona - rekao je Šetka.

On je dodao da ovo preduzeće zaslužuje i veću podršku društva, kako bi zadržalo svoju poziciju na tržištu.

- Imati ovako jako preduzeće, koje se širi u zemlje regiona, te imati Nektar pivo kao brend koji je jedan od najjačih na ovim prostorima, po kojem se i prepoznaje kvalitet privrede u zemlji - rekao je Šetka.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.