NavMenu

Borska Toplana sa uglja prelazi na gas - Uskoro i tender za izmještanje na novu lokaciju

Izvor: Ist media Srijeda, 06.09.2023. 12:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Ugalj na deponijama JKP Toplana u Boru postaće prošlost, jer je u toku postavljanje dva nova kotla na prirodni gas ukupne snage 34 megavata, kojim bi trebalo da se obezbedi znatno bolje grejanje u narednoj sezoni.

U ovom preduzeću kažu da će na gas biti prepravljen i kotao na mazut, a prema rečima člana Gradskog Veća Vukomana Vranića, u ovu investiciju iz budžeta je uloženo 330 miliona dinara.

Igor Janković, v.d. direktora JKP Toplana, kaže da će pored novih kotlova biti montirana i merno-regulaciona stanica za gas.

- Kotlovi će biti spojeni sa postojećim sistemom i naša očekivanja su da najkasnije do 10. oktobra ceo pogon Toplane bude spreman za predstojeću grejnu sezonu - rekao je Janković.

Pored očekivanja bolje grejne sezone nego prethodnih godina, jedan od benefita ovog projekta biće i to što više neće biti zagađenja od sagorevanja uglja.

Janković za Ist media kaže da se nije odustalo od izmeštanja Toplane na lokaciju kod Centroistoka, da se uskoro očekuje raspisivanje javne nabavke, nakon čega će, za grejnu sezonu 2024/2025, dva nova kotla na gas biti preseljena.

Kada je reč o stanju na sekundarnoj toplovodnoj mreži, Janković kaže da se tokom leta radilo na saniranju svih uočenih proboja, a da će se na eventualnim probojima raditi tokom zimske sezone.

Znajući u kakvom je stanju toplovodna mreža stara više decenija, potpuno stabilno grejanje može se očekivati tek nakon završetka projekta sa KFW bankom kojim se predviđa rekonstrukcija 17 kilometara vrelovoda.

U međuvremenu, iz budžeta Grada izdvojeno je dodatnih 70 miliona dinara za kupovinu kombinovane mašine, utovarivača i kipera.

Nova mehanizacija biće korišćenja za sanaciju eventualnih proboja i za izmeštanje uglja koji je reklamiran kod dobavljača. Kada kiper i utovarivač više ne bude potrebni, u Toplani kažu da će biti na raspolaganju drugim borskim javnim preduzećima.

Mapa: Buduća lokacija Toplane Bor
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.