NavMenu

Damjanović: EPCG će dio dobiti uplatiti u budžet

Izvor: Mina Subota, 29.07.2023. 14:08
Komentari
Podeli
Aleksandar Damjanović (Foto: YouTube.com/Vlada Crne Gore/Printscreen)Aleksandar Damjanović
Elektroprivreda (EPCG) će uplatiti dio dobiti u državnu kasu, a očekuje se da to učini još 15-ak kompanija, čiji je većinski vlasnik država, saopštio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

On je za Radio Crne Gore kazao da su od tih preduzeća dobili dopis i očekuju da će ona izvršiti obavezu prema državi do kraja avgusta, eventualno početkom septembra.

Preduzeća čiji je vlasnik država trebalo je da uplate 40 miliona u budžet po osnovu ostvarene dobiti. Za sada prihod u državnoj kasi po tom osnovu je 3,9 mil EUR koje su uplatili Crnogorski elektroprenosni sistem i Montenegrobonus, prenosi portal RTCG.

U međuvremenu, kako je kazao Damjanović, razgovaralo se sa menadžmentom Elektroprivrede.

- Ja sam imao na zahtjev kolega iz Elektroprivrede razgovor i dogovorili smo, normalno, da se uplati pripadajući dio dividende u državni budžet - rekao je Damjanović.

Pored energetske kompanije dio dobiti trebalo bi da uplate, između ostalih, Budvanska rivijera, Nacionalni parkovi, Morsko dobro, Marina Bar, Pošta Crne Gore, Regionalni vodovod i RTCG.

- Dobili smo od jednog dijela tih preduzeća dopise u kojima se iznose argumenti. Ja očekujem da uz EPCG koja je preuzela obavezu i Crnogorski elektroprenosni sistem koji je već uplatio novac, i ostala preduzeća za koja postoji zakonski osnov da uplate svoj dio, realizuju Elektroprivreda uplatiće dio dobiti u državnu kasu - kazao je Damjanović.

Zaključkom Vlade rok za uplatu dijela dobiti, odnosno 30% za 2021. i 70% za prošlu godinu prolongiran je do 25. avgusta. Damjanović je naveo da su na taj način omogućili državnim kompanijama da ispune Zakonom o privrednim društvima propisane obaveze.

- Da bi se tamo gdje treba zakazale vanredne skupštine akcionara i zakazale sjednice bordova direktora da bi se adekvatne odluke i donijele. Vidjećemo, ali ja sam rekao da ćemo nakon isteka tog roka, odnosno krajem avgusta ili početkom septembra inicirati određene postupke, smjene, onih koju ne budu poštovali zaključke, a imaju zakonski osnov i mogućnost da dio dividende bude prebačen državi. Očekujem da nekih deset ili 15 preduzeća koja potpadaju pod kriterijume koje definiše zaključak izmire svoju obavezu - naveo je Damjanović.

Među preduzećima koja ne mogu izmiriti obaveze, saopšteno je ranije, a većinski vlasnik je država, nalazi se 12 među kojima su Aerodromi Crne Gore, Barska i Crnogorska plovidba, Ulcinjska rivijera, Luka Bar, Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.