NavMenu

Bregu: Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan

Izvor: Mina Ponedjeljak, 05.06.2023. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko regionalno tržište, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je na otvaranju 15. godišnjeg sastanka te organizacije u Budvi kazala da su u RCC izuzetno ponosni na uspjeh koji je region postigao.

- Sa integritetom, kolegijalnošću i sposobnošću, obilježjima tradicije i izazova, Savjet je, zajedno sa regionalnim organizacijama i blisko sarađujući sa Generalnom direkcijom Evropske komisije (EK) za susjedstvo i pregovore o proširenju, krenulo u novi, nimalo lak poduhvat oblikovanja sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva - rekla je Bregu.

Iz RCC su kazali da su u novembru prošle godine na samitu u okviru Berlinskog procesa, šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti u sklopu odgovarajućih agendi Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

To su sporazumi o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Iz RCC su podsjetili da su samo mjesec kasnije, na samitu Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana u Tirani, telekom operateri iz EU i sa Zapadnog Balkana potpisali Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjivanje cijena usluga rominga između EU i regiona od 1. oktobra ove godine.

Bregu je kazala da treba cijeniti plan koji se sastoji od četiri dijela, čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu EU, a koji je nedavno najavila predsjednica EK.

- On u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i Savjeta za regionalnu saradnju da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku "postupnog uvođenja" koja omogućava opipljivije koristi od pristupanja i prije punopravnog članstva - rekla je Bregu.

Kako je kazala, to dolazi u pravo vrijeme, jer sagledavaju dostignuća zajedničkog regionalnog tržišta i postavljaju temelje za još jednu fazu bliže integracije unutar Zapadnog Balkana i sa jedinstvenim tržištem EU.

Bregu je istakla da se svakog dana svjedoči događajima koji stalno podsjećaju da se regionalna saradnja ne može uzimati zdravo za gotovo.

- Zapadni Balkan može biti poprište suprotstavljenih politika i sporova, čak i frustracija, ali postoji ogroman prostor za zajedničko djelovanje, motivisano zajedničkim razumijevanjem napretka – zbližavanja ljudi, roba, usluga i kapitala, što govori o afirmativnoj perspektivi povezanosti sa svrhom, a ne slučajno - rekla je Bregu.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji čestitao je Savjetu na godini obilježenoj impresivnim rezultatima.

- Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i prije samog pristupanja - rekao je Varhelji.

On je naglasio ključnu ulogu Savjeta za regionalnu saradnju u postizanju sporazuma o mobilnosti i romingu i objavio nastavak podrške EK Savjetu u naredne tri godine.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova, Radovan Bogojević, ispred predsjedavajućeg Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), zahvalio je Savjetu za regionalnu saradnju na podršci tokom crnogorskog predsjedavanja.

On je, kako se navodi, zahvalio i na posvećenosti i rezultatima koje je Bregu zajedno sa organizacijom ostvarila.

Bogojević je istakao da je Savjet pokazao da je dorastao zadatku promocije regionalne saradnje i približavanja i integracije regiona u EU.

Direktor za EU i regionalne inicijative iz Skoplja i predstavnik predstojećeg predsjedavajućeg SEECP, Dženk Sejfula, istakao je da su značajna tri sporazuma o mobilnosti za region i obavijestio učesnike o postupku njihove ratifikacije s obzirom da je Sjeverna Makedonija depozitar sporazuma.

Sejfula je najavio da će Skoplje, kao naredni predsjedavajući Procesom, predstaviti svoj moto i prioritete na ministarskom sastanku koji će biti održan sjutra.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.