NavMenu

Prodaja struje na crnogorskoj berzi od 26. aprila - Spajanje sa susjednim tržištima sledeći cilj BELEN-a

Izvor: Mina Četvrtak, 20.04.2023. 09:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Analogicus)Ilustracija
Trgovina električnom energijom na crnogorskom tržištu počeće 26. aprila, saopštio je direktor državnog preduzeća Berza električne energije (BELEN), Matija Medojević.

On je u intervjuu Vijestima kazao da će na crnogorskom tržištu, osim državnih energetskih kompanija Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), biti prisutna vodeća regionalna i evropska imena iz tog privrednog segmenta, poput italijanskog ENEL-a, Elektroprivrede Srbije, hrvatskog HEP-a, slovenačkih HSE i GENi-ja, EFT Montenegro koji čini dio EFT Grupe i Danske commodities.

- U Crnoj Gori do sada ima registrovanih 12 članova na berzi električne energije sa još tri u proceduri učlanjenja, dok su kod Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) registrovane 73 kompanije - rekao je Medojević.

On je dodao da postoji izraženo interesovanje proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije (OIE) za izlazak na berzu, što je u potpunosti razumljivo, imajući u vidu da je stanje na tržištu takvo da se cijena po megavat- satu (MWh) plaća čak i dvostruko više nego što su nekad iznosile podsticajne tarife.

- Spajanje sa susjednim tržištima je naš sljedeći cilj ali i obaveza, koja bi u praksi trebalo da znači da će Crna Gora postati ravnopravan učesnik jednog većeg i likvidnijeg tržišta električnom energijom, na kojem će se usljed veće ponude i potražnje, postići još kvalitetnija cijena. Ovo je naročito važno s aspekta EPCG-a kao najveće državne kompanije, s obzirom a to da će se pored potencijalno bolje cijene i za kupovinu i za prodaju, ostvariti i određene uštede kada su u pitanju troškovi izvoza u odnosu na prodaju električne energije putem stranih berzi - rekao je Medojević.

On je objasnio da je Berza električne energije osnovana 2017. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji su vlasnici EPCG, CEDIS i COTEE. Cilj BELEN-a, na kojoj se od 2020. godine vrše nabavke gubitaka na distributivnoj i prenosnoj mreži (dugoročno tržište) je da bude glavna karika u uspostavljanju funkcionalnog i operativnog "dan unaprijed" tržišta, koje će podstaći transparentnost i konkurentnost kada je u pitanju trgovina električnom energijom.

Medojević je objasnio da će ti procesi će u budućnosti olakšati integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu, te učiniti prvi korak ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu energijom, koje se može očekivati kada postane punopravna članica EU.

- Kako su u posljednje dvije go dine aktivnosti na uspostavljanju tržišta intenzivirane, sa zadovoljstvom možemo da najavimo da će Crna Gora konačno načiniti taj prvi korakka ulasku na evropsko tržište, ali i ispuniti jednu od glavnih preporuka u okviru pregovaračkog poglavlja 15 za tekuću godinu - rekao je Medojević.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.