NavMenu

MMF: Dugotrajna visoka inflacija zamagljuje izglede svjetske ekonomije

Izvor: Beta Srijeda, 12.04.2023. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Atstock Productions/shutterstock.com)
Izgledi svjetske ekonomije ove godine su se pogoršali zbog hronično visoke inflacije, rasta kamatnih stopa i neizvjesnosti koje su rezultat kolapsa dvije velike američke banke.

To je stav Međunarodnog monetarnog fonda koji je u utorak smanjio prognozu globalnog ekonomskog rasta. MMF sada predviđa rast ove godine od 2,8%, što je pad sa 3,4% 2022. i sa procene od 2,9% za 2023. koju je dao u svojoj prethodnoj prognozi u januaru.

Fond je saopštio da je mogućnost "tvrdog sletanja", u kojem rastuće kamatne stope slabe rast toliko da izazivaju recesiju, "naglo porasla", posebno u najbogatijim zemljama svijeta. Ti uslovi takođe povećavaju rizike po globalnu finansijsku stabilnost, upozorio je Fond.

- Situacija je i dalje krhka. Preovladavaju rizici s negativnih strana - rekao je novinarima u utorak Pjer-Olivije Gurinčas, glavni ekonomista MMF-a.

MMF, kreditna organizacija sa 190 zemalja-članica, predviđa globalnu inflaciju od 7% ove godine što je pad sa 8,7% 2022, ali je više u odnosu na januarsku prognozu od 6,6% za 2023.

- Inflacija je mnogo upornija nego što se očekivalo čak i prije nekoliko mjeseci - napisao je Gurinčas u najnovijem Svjetskom ekonomskom pregledu MMF-a.

Očekuje se da će konstantno visoka inflacija primorati Federalne rezerve SAD i druge centralne banke da nastave da povećavaju kamatne stope i da ih duže zadrže na vrhuncu ili blizu njega kako bi se borili protiv porasta cijena. Očekuje se da će sve veći troškovi zaduživanja oslabiti ekonomski rast i potencijalno destabilizovati banke koje su se oslanjale na istorijski niske stope.

Gurinčas je već upozorio da više kamatne stope "počinju da imaju ozbiljne nuspojave za finansijski sektor".

Godišnji izvještaj Fonda o globalnoj finansijskoj stabilnosti, takođe objavljen danas, sadrži preporuke za međunarodne donosioce odluka:

- Kreatori politike će možda morati da prilagode stav monetarne politike kako bi podržali finansijsku stabilnost, to jest, možda preispitaju tempo povećanja kamatnih stopa koji imaju za cilj da smanje inflaciju.

Fond predviđa vjerovatnoću od 25% da će globalni rast pasti ispod dva odsto 2023. To se dogodilo samo pet puta od 1970. godine, poslednji put kada je kovid-19 izbacio globalnu trgovinu iz koloseka 2020. godine.

MMF takođe predviđa mogućnost od 15% za "ozbiljan negativni scenario", povezan s globalnom recesijom, u kojoj bi se svetska ekonomska proizvodnja smanjila.

Globalna ekonomija, upozorio je Fond u izveštaju, "ulazi u opasnu fazu tokom koje je ekonomski rast i dalje nizak prema istorijskim standardima, a finansijski rizici su porasli, ali inflacija još nije popustila".

MMF je iznio procjene o skromnom poboljšanju ekonomija Sjedinjenih Država i Evrope, koje su se pokazale otpornijima nego što se očekivalo čak i s mnogo višim kamatnim stopama i šokom od rata u Ukrajini.

Fond sada očekuje da će Sjedinjene Države, najveća svjetska ekonomija, ove godine rasti za 1,6%, što je pad sa 2,1% 2022, ali više je u odnosu na rast od 1,4% kojeg je MMF predvidio u januaru. Snažno američko tržište rada podržalo je stabilnu potrošačku potrošnju uprkos višim stopama zaduživanja za kuće, automobile i druge velike kupovine.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen podijelila je u utorak optimističniji pogled i rekla da "ne bi pretjerala s negativizmom u vezi sa globalnom ekonomijom", jer smatra da su se druge zemlje "pokazale otpornim, a određeni broj zemalja sa tržištima u razvoju i sa nižim prihodima nastavlja da otporan rast".

Za 20 zemalja koje koriste evro, MMF predviđa slab rast od 0,8%. Ali i to označava blagi napredak u odnosu na januarsku prognozu. Iako je Evropa patila od rata i isključenja ruskog prirodnog gasa, iznenađujuće toplo vrijeme je smanjilo potražnju za energijom. I druge zemlje, uključujući Sjedinjene Države, bile su spretnije nego što se očekivalo u isporuci prirodnog gasa Evropi kako bi zamijenio ruski.

Očekuje se da će Kina, druga po veličini svjetska ekonomija, ove godine rasti za 5,2%, što je nepromijenjeno u odnosu na januarsku prognozu MMF-a. Kina se oporavlja od kraja drakonske politike "nultog kovida-19" koja je ljude držala kod kuće i ometala ekonomsku aktivnost.

U Velikoj Britaniji, gdje dvocifrena inflacija opterećuje kućne budžete, očekuje se da će se privreda ove godine smanjiti za 0,3%. Ali čak i to je bolje u odnosu na pad od 0,6% kojeg je MMF predvidio u januaru.

Među zemljama u razvoju, MMF je smanjio izglede za rast za Indiju, Latinsku Ameriku, Bliski istok, podsaharsku Afriku i manje razvijene zemlje Evrope. Predviđa se da će se ratom razorena ukrajinska ekonomija smanjiti za 3%.

Svjetska ekonomija je pretrpjela šok za šokom u poslednje tri godine. Prvo, kovid-19 je doveo globalnu trgovinu do skoro zastoja 2020. Zatim je uslijedio neočekivano snažan oporavak, podstaknut ogromnom državnom pomoći, posebno u Sjedinjenim Državama. Iznenađujuće snažan oporavak, međutim, izazvao je ponovno oživljavanje inflacije, pogoršano pošto je rat u Ukrajini podigao cijene energenata i žitarica.

Fed i druge centralne banke odgovorile su agresivnim podizanjem stopa. Inflacija se smanjuje, iako je i dalje znatno iznad ciljeva centralnih banaka. Inflacija je posebno nesavladiva u uslužnim djelatnostima, gdje nedostatak radnika vrši pritisak na povećanje plata i cijena.

Više kamatne stope su izazvale probleme finansijskom sistemu koji se navikao na izuzetno niske kamate.

Banka Silicijumske doline je 10. marta propala posle katastrofalne politike koja se oslanjala na pad kamatnih stopa i zbog velikih gubitaka na tržištu obveznica, a vijesti o tome su pogodile bankarstvo uopšte. Dva dana kasnije, regulatori su zatvorili njujoršku Signature banku. Po veličini ti neuspjesi su bili drugi i treći po veličini u istoriji SAD. Očekuje se da će američke banke, posle problema, smanjiti kreditiranje, što bi moglo naštetiti ekonomskom rastu.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.