NavMenu

Lukovska Banja - Spoj zdravlja i uživanja na obroncima Kopaonika (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.04.2023. 08:49
Komentari
Podeli
Najljepša mjesta na svijetu gotovo uvijek su skrivena i zahtijevaju posvećenost da se do njih dođe, zato najljepšim vidikovcima opraštamo ma koliki uspon bio. Isto tako, istočni obronci Kopaonika kriju jedan zeleni ljekoviti dragulj - Lukovsku Banju. Iako smještena na padinama, ona predstavlja najvišu banju u Srbiji sa 681m nadmorske visine. Ono zbog čega je vrijedno posjetiti je, međutim, jeste njeno ljekovito bogatstvo.

Lukovska Banja ima 37 termomineralnih izvora, temperaturnog opsega od 28 do 69⁰C, a specifčna je zbog postojanja sva četiri prirodna faktora: ljekovite vode, povoljne klime, ljekovitog blata i gasa. Zahvaljujući značajnom prirodnom potencijalu, Lukovska Banja pokazala je pozitivan efekat kada je u pitanju pomoć u liječenju indikacija poput: osteporoze i osteopenije, reumatizma, rehabilitacije nakon operacija na koštano-zglobnom sistemu ili nakon sportskih povreda.

Da njene blagodeti prepoznaje sve veći i veći broj ljudi, svjedoči činjenica da je od izgradnje prvog hotela - hotela Kopaonik 2000. godine, kada je banja zvanično i počela sa radom, izgrađeno još dva hotela i to: hotel Jelak 2009. godine i hotel visoke kategorije - Bela Jela 2021. godine.

Bela JelaBela Jela

Svaki od hotela raspolaže medicinskim centrom koji nudi usluge dijagnostike i banjskih tretmana, kao i wellness centrom sa pratećim wellness sadržajima. Termalna voda u kombinaciji sa vještinama i znanjem medicinskog osoblja i medicinskim programima, daje jedinstveni terapeutski efekat zbog kojih je Lukovska Banja među omiljenim destinacijama za odmor i liječenje godinama unazad.

Posjete su rezervisane kako za domaće, tako i za strane goste, sa posebnim akcentom na goste iz Makedonije.

"Gornja Banja" kako je mještani i gosti zovu, mjesto je na kom se nalazi prirodni klimatorijum. Veliki broj toplih i hladnih izvora na relativno malom prostoru, pruža mogućnost prirodne inhalacije i to zahvaljujući ljekovitoj sumporovitoj vodi. Zato je, pored navedenih, Lukovska Banja pogodna i za osobe sa respiratornim problemima.

U Gornjoj Banji nalaze se i dva kupatila. Kupatilo Šljivak i kupatilo kralja Milutina u kojima se temperatura vode kreće i do 44⁰C. Pored toga, na ovom prostoru nalaze se i, takozvane, "vidarice" ili virovi, u kojima dolazi do spontanog izviranja termomineralne vode. Temperatura vode u virovima se kreće od 33°C u najhladnijem, do 44°C u najtoplijem, a koriste se uglavnom za lokalne kupke perifernih zglobova.

Ljekovita svojstva termalnih voda Lukovske Banje prepoznata su još od davnina. Prema predanju, na ovim prostorima je svoj ljetnjikovac imao kralj Milutin, te su on i njegova žena Simonida često uživali u toplim kupkama. Čitav kraj poznat je po sadržajnoj istoriji i zanimljivim legendama.

U Banji i okolini postoje tri crkve. Crkva svetih apostola Petra i Pavla nalazi se na ulazu u banju, a Crkva Svetog Đorđa na najvišem vidikovcu Lukovske Banje odakle se pruža pogled na cijelu banju. U selu Štava, na 6 km od Lukovske Banje nalazi se Crkva Svetog Mine i Spomenik praštanja, koje kriju brojna predanja.

Crkva Svetog ĐorđaCrkva Svetog Đorđa

Svaki od hotela ima svoje otvorene i zatvorene bazene punjene termomineralnom vodom 33-35°C. Temperatura vode je jednaka, nezavisno od toga da li se kupate na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, kao i da li više volite kupanje ljeti ili zimi. U ovom ugođaju leži glavna atrakcija koju gosti Lukovske Banje obožavaju - sezona kupanja koja traje čitave godine. Većina ističe da je poseban užitak zimi, kada je banja pokrivena snegom, a kupate se pod otvorenim nebom i pahuljama.

Planinski krajevi poznati su po dobroj hrani, a Lukovska Banja u tome na zaostaje. Osim ukusnog hotelskog menija, tokom ljetnjih mjeseci vrata svoje kuhinje otvaraju i Lukovske kolibe - etno restoran na obali rijeke. U prirodnoj hladovini i autentičnom ambijentu, isprobaćete najbolje od naših baka - specijalitete ispod sača po starim sačuvanim receptima. Jagnjetina, teletina i čuvena pita rednica još "krčkaju" kada se spuste na sto, zato je dobro rashladiti se domaćim Prolom pivom, svijetlim ili tamnim. Za kraj, u ponudi su sitni starinski kolači, taman slatki.

Zdravstveni problem ne mora biti okidač za posjetu Lukovskoj Banji. Ovo je mjesto gdje se noću na nebu vidi i najmanja zvijezda i uvijek sigurno dišete samo čist vazduh; mjesto gdje nema jurnjave za gradskim prevozom, nema kašnjenja i žurbe; mjesto osmjeha, zdravlja i pozitivnih ljudi. Ljudi koji bilježe svoju prvu i drugu deceniju redovnih dolazaka to najbolje znaju. Sada, kada preventivna briga o zdravlju više nije luksuz i izbor, već potreba, Lukovska Banja je logičan izbor koji će spojiti zdravlje i uživanje.


Fotogalerija
Lukovska banja
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.