NavMenu

Novi poreski propisi usmjereni na sprečavanje zloupotreba u poslovanju

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2023. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Novi poreski propisi prvenstveno su usmjereni ka sprečavanju zloupotreba u poslovanju preduzeća, odnosno stvaranju pretpostavki održivog, predvidivog i fer poslovnog ambijenta koji će, uz mjere na suzbijanju sive ekonomije, rezultirati oslobađanjem poreskog potencijala i njegovom adekvatnom valorizacijom kroz lekalne tokove.

To je ocijenjeno na sastanku ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Suzanom Radulović i Filipom Lazovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na sastanku je bilo riječi o usvojenim izmjenama poreske regulative i aktuelnog nacrta Zakona o solidarnom doprinosu koji je stavljen na javnu raspravu.

U kontekstu uvođenja tzv. solidarnog doprinosa, Suzana Radulović je ukazala na potrebu intenziviranja komunikacije Ministarstva finansija sa privrednom zajednicom, kako bi na fonu razmjene znanja i iskustva definisali optimalnu mjeru zadovoljenja potreba i države i privede.

- Uvažavajući preporuke Evropske komisije koja je ocijenila neophodnim uvođenje oprezivanja ekstra profita u granama koje su u prethodnom periodu ostvarila značajnu dobit, Damjanović je prenio punu otvorenost organa kojim rukovodi da sa svim partnerima, kroz konstruktivan dijalog, usaglasi obuhvat djelatnosti na koje će se pomenuti zakon primjenjivati, kao i samu visinu poreza, ali i tehničko unapređivanje norme kako bi predloženi zakon opravdao svoju namjenu - navodi se u saopštenju.

Prostor za snaženje saradnje ministar prepoznaje u definisanju mjera koje će direktno targetirati poslovanje u sivoj zoni, zbog čega je, kako je naglasio, neophodno pronaći zajedničko rješenje koje će dovesti do širenja poreskog obuhvata i jačanja konkurentnosti privrede.

Dogovoreno je da Unija poslodavaca konkretne predloge i sugestije na predmetni zakon dostavi timu ministarstva, te da se saradnja, na svim poljima od zajedničog interesa, intenzivira.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.