NavMenu

Usvojena Nacionalna strategija cirkularne tranzicije - Za realizaciju aktivnosti u naredne dvije godine 86,79 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 24.12.2022. 08:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Needpix/Charles Rondeau)Ilustracija
Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila Nacionalnu strategija cirkularne tranzicije do 2030. godine, s Akcionim planom za 2023. i 2024. godinu. Za realizaciju aktivnosti tokom naredne dvije godine opredijeljeno je ukupno 86,79 mil EUR.

Kako su saopštili, cirkularna ekonomija (CE) je globalni ekonomski pojam utemeljen na održivoj proizvodnji i potrošnji, koji integriše pet stubova održivosti - vrijednost za kupce, ekološki uticaj, kvalitetnu radnu snagu, odgovorno upravljanje i jake zajednice.

- Strategijom su identifikovana četiri prioritetna sektora - poljoprivreda, šumarstvo, građevinarstvo i turizam, kao i horizontalne teme koje predstavljaju svojevrstan preduslov za cirkularnu transformaciju u ključnim sektorima - tehnološki razvoj i inovacije, energetska efikasnost, zelene javne nabavke, edukacija, odnosno promociju koncepta cirkularne ekonomije, upravljanje otpadom i predlog za unapređenje sistema koordinacije sprovođenja same Strategije, odnosno koncepta cirkularne ekonomije - naveli su iz Vlade.

Ukupna predviđena sredstva za realizaciju aktivnosti u 2023. i 2024. godini iznose 86,79 mil EUR.

- Ukupna budžetska sredstva predviđena za realizaciju aktivnosti za ovaj period iznose 5,6 mil EUR. Iznos od 80.400.000 EUR (AFD, EIB, CEB), biće na raspolaganju privredi preko Investiciono-razvojnog fonda, dok će iznos od 789.000 EUR biti obezbijeđen od strane donatora, IPA fondova i dr. - naveli su iz Vlade.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.