NavMenu

Crna i bijela lista poreskih obveznika - Ko su najveći dužnici, a ko najredovnije platiše

Izvor: eKapija Srijeda, 02.11.2022. 07:39
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Uprava prihoda i carina objavila je crnu listu poreskih obveznika, na kojoj se nalaze kompanije sa najvećim iznosom duga sa presjekom na dan 31. avgust ove godine. Kako se može vidjeti, ukupan dug ovih kompanija premašuje 320 mil EUR.

Lista sadrži 50 najvećih poreskih dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja, 200 najvećih poreskih dužnika po ostalim poreskim oblicima i 100 najvećih poreskih dužnika za koje je pokrenut stečajnih postupak.

Listu poreskih dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa iz i na lična primanja predvode Plantaže sa iznosom duga od skoro 10 mil EUR, uz napomenu da je ova kompanija u sistemu reprograma duga. Slijede tri željeznička preduzeća - Željeznički prevoz Crne Gore sa dugom od 6,2 mil EUR, Održavanje željezničkih voznih sredstava čiji je dug oko 3,55 mil EUR i Željeznička infrastruktura Crne Gore sa dugom od 3,45 miliona. Ukupan dug obveznika koji se nalaze na ovoj listi iznosi oko 69,138 mil EUR

Kako se može vidjeti, na listi od 200 najvećih poreskih dužnika po ostalim poreskim oblicima, najveći dug od skoro 10,5 mil EUR ima kompanija Spic Ronghe international Montenegro Limited, a slijede Vektra Jakić koja duguje skoro 10 miliona i koja je u sistemu reprograma duga, te Tehnoput sa dugom od 5,79 mil EUR. Ukupan dug kompanija sa ove liste iznosi 147,59 mil EUR.

Kada je riječ o najvećim dužnicima koji su u stečaju, na provom mjestu je Montenegro Airlines čiji je dug 15,53 mil EUR, a slijede Pantomarket sa dugom od 5,24 miliona, te Radoje Dakić koji duguje 11,87 mil EUR. Kompanije u stečaju po osnovu poreza ukupno duguju oko 104,5 miliona.

- Uprava prihoda i carina Crne Gore u narednom periodu će odlučno, u skladu sa svojim nadležnostima i zakonskim propisima, ali i kroz podsticanje partnerske atmosfere i podizanja svijesti o zajedničkom interesu urednog izmirivanja poreskih obaveza, preduzimati mjere kako bi se fiskalna disciplina podigla na viši nivo i kako bi se išlo u pravcu smanjivanja poreskog duga - saopštili su.

Kompletnu listu možete pogledati OVDJE.

Uprava prihoda i carina objavila je i ažuriranu bijelu listu koja sadrži spisak od 412 poreskih obveznika kod kojih je registrovan najveći stepen redovnosti u izmirivanju obaveza i poštovanja poreskih propisa.

Kriterijumi na osnovu kojih je sačinjena Bijela lista obuhvataju, prvenstveno, ažurnost poreskih obveznika po pitanju obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, te urednost u izmiravanju poreskih obaveza.

Od značaja je i to da, tokom sprovođenja postupaka inspekcijskog nadzora, kod poreskih obveznika nijesu utvrđivane bitne nepravilnosti koje bi ukazivale na bilo koji oblik poslovanja koje nije usklađeno sa propisima koji regulišu ovu oblast.

Na bijeloj listi se među prvima nalaze Stadion Podgorica, Monteput, Tobacco S Press, Glosarij, Montenomaks, te Lovćen osiguranje.

Kompletnu listu možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.