NavMenu

Turistima dati autentično iskustvo iz ruralnih područja - Za unapređenje seoskog turizma važna kontinuirana saradnja javnog i privatnog sektora

Izvor: eKapija Srijeda, 03.08.2022. 10:10
Komentari
Podeli
(Foto: Mikica Šubara)
To što je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u 2021. godini dva crnogorska sela uvrstila u "Program unaprijeđenja" pilot inicijative "Najbolja sela u turizmu", zapravo je potvrda da potencijal u ruralnom području itekako postoji. To je ocijenjeno na regionalnoh konferenciji "Ruralni turizam za planinske destinacije" koja je održana na Žabljaku. Kako je saopšteno, ruralni turizam može biti alat za sprečavanje depopulacije sela.

Projekat je finansiran iz sredstava Evropske unije, a u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, ukazao je da stanovnici Žabljaka sve više pericipiraju poljoprivredu kao važnu oblast razvoja svoje opštine, te da je evidentan i veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma, ali da konkretnija realizacija tek predstoji.

Maja Kovačević, iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Direktorata za razvojne politike u turizmu, se osvrnula na potencijale ruralnog područja i globalni trend rasta u ovom segmentu turizma koji je posebno uočiv sa pojavom pandemije COVID-19, kao i to da ruralni turizam može biti alat za sprečavanje depopulacije sela.

Osvrnula se na postojeći nacionalni zakonodavni i strateški okvir, a bilo je riječi i o posticajima za ruralni turizam koji se niz godina opredjeljuju posredstvom nadležnih Ministarstava turizma i poljoprivrede.

To što je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u 2021. godini dva crnogorska sela, Godinje (Bar) i Gornju Lastvu (Tivat), uvrstila u "Program unaprijeđenja" pilot inicijative "Najbolja sela u turizmu", zapravo je potvrda da potencijal u ruralnom području itekako postoji, pa postoji plan da se u saradnji sa predstavnicima ovih sela podijele iskustva sa obuka sa drugim zainteresovanima u Crnoj Gori.

- U narednom periodu je veoma važna kontinuirana saradnja javnog i privatnog sektora, kako bi se pružaocima usluga pružila podrška oko uspostavljanja poslovanja u skladu sa propisima, ali i na pravi način unaprijedio proizvod, podijelila iskustva, te proizvod umrežio sa ostalom ponudom i pozicionirao na tržištu - navodi se u saopštenju.

U skladu sa prelaznim Akcionim planom za 2022. godinu, urađenom na bazi Programa razvoja ruralnog turizma Crne Gore za 2019-2021. godinu, biće sproveden niz aktivnosti na umrežavanju, saradnji sa turističkim agencijama, kreiranju oznake kvaliteta, ali i marketing kampanji za ruralni turizam.

- Važno je da pružimo turistima autentično iskustvo iz ruralnih područja, a zadovoljni turisti će kasnije biti najbolji promoteri naše ponude - saopšteno je iz Vlade CG.

Konkretne projektne aktivnosti i rezultate projekta predstavili su Ivan Mališić iz Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi i Prokletije, te Maja Lukić Grabovac, ispred Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA). Bilo je riječi o podršci koja je pružena seoskim domaćinstvima u cilju unaprijeđenja ponude, ali i mentoringu, te iskustvima s terena tokom trajanja projekta.


Učesnicima se obratila i predstavnica Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Indira Ibričić, koja se osvrnula na aktivnosti koje se odnose na turizam i ruralni turizam u Kantonu Sarajevo, te planu da se radi na Strategiji ruralnog turizma.

Aleksandra Kapetanović iz NVO Expeditio je govorila na temu kulturne baštine/pejzaža u ruralni područjima i neophodosti da se očuva autentična arhitektura i pejzaž.

O primjerima iz prakse, potencijalima, izazovima i perspektivama za razvoj ruralnog turizma su govorili Gordana Stevović, kao predstavnik seoskog domaćinstva Stevović sa Žabljaka i Darko Saveljić, vlasnik Farme magaraca iz Martinića, okolina Danilovgrada.

Napominjemo da projekat sprovode Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

- Vrijednost projekta je 421.331 EUR, a kofinansiranje na crnogorskoj strani je obezbijedilo Ministarstvo javne uprave. Projektnim aktivnostima su obuhvaćeni sjeverno-zapadni dio Crne Gore (teritorija opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Mojkovac i Pljevlja), te oblast sarajevskog kantona (regija Bjelašnice i Igmana). Cilj je unaprijeđenje i povećan značaj ruralnog turizma kao važnog dijela turističke ponude, diverzifikacija turističke ponude koja podrazumijeva i uvezivanje kulturnih sadržaja i avanturističke ponude - saopšteno je.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.